Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 – comisar european

Economia britanică va plăti un cost mai ridicat în 2017 şi în 2018 pentru incertitudinile create în urma votului privind ieşirea ţării din UE (Brexit), a afirmat joi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, admiţând că Regatul Unit nu a fost imediat afectat de votul din 23 iunie, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 ian. 2017, 12:13
Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 - comisar european

„Incertitudinile vor avea un efect mult mai palpabil asupra economiei britanice în 2017 şi în 2018”, a declarat Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles, după ce a recunoscut că Regatul Unit a avut o evoluţie peste aşteptări imediat după votul din 23 iunie.

Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, cel mai redus ritm de creştere din 2013, şi în scădere faţă de 2,2% în 2015. Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de doar 1,2%.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), creşterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depăşit previziunile economiştilor, continuând să sfideze aşteptările privind încetinirea expansiunii în urma votului privind ieşirea ţării din UE.

Creşterea de 0,6% depăşeşte estimarea economiştilor, de 0,5%, şi marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice. Motorul de creştere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor, sprijinit de cheltuielile de consum, în timp ce industria şi construcţiile au avut o contribuţie zero, arată datele publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

După votul din 23 iunie privind ieşirea Marii Britanii din UE, economia a înregistrat o performanţă peste aşteptări, deşi datele recente arată un posibil declin al cheltuielilor de consum, din cauza deprecierii lirei sterline, care afectează veniturile.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,8% în perioada octombrie-decembrie 2016, compensând stagnarea producţiei industriale şi creşterea de doar 0,1% din sectorul construcţiilor.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o creştere a PIB-ului de 2,4% în trimestrul patru din 2016, de asemenea peste estimările analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 cu venituri de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi......
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Alegerile legislative anticipate din Germania ar putea avea şi unele consecinţe pozitive pentru economia zonei euro, în ...
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că miliardarul Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei ...