Efectele pestei micilor rumegătoare asupra exporturilor de oi. Săptămâna trecută au plecat spre Maroc 13.000 de animale. Ce urmează

Un centru de colectare ovine din Constanța a livrat săptămâna trecută 13.000 de oi către Maroc, primul transport către această destinație după ce în România a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare, în iulie 2024. Anul acesta, până în august, cantitățile exportate s-au limitat la 1,4 milioane de capete, față de 2,3 milioane în 2023. Cristian Laurențiu Mortasivu, Director General al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA estimează că până la finele anului, dacă situația epidemiologică va rămâne constantă, se vor mai exporta alte 100.000 de capete.
Alina Stanciu - joi, 14 nov. 2024, 22:13
Efectele pestei micilor rumegătoare asupra exporturilor de oi. Săptămâna trecută au plecat spre Maroc 13.000 de animale. Ce urmează

România a reluat săptămâna trecută exporturile de oi vii către Maroc, una dintre principalele piețe pentru crescătorii români, a declarat pentru Economica Cristian Laurențiu Mortasivu, Director General al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA . Un prim lot, de 13.000 de animale, a plecat deja către țara de destinație, furnizorul fiind un centru de colectare din Constanța pe care o delagație formată din autorități și persoane juridice marocane l-au vizitat joia trecută.

Urmează noi transporturi într-un ritm regulat în contextul în care din 11.07.2024 pe teritoriul țării există focare de pesta rumegătoarelor mici (PMR) iar România nu mai poate livra liber către destinații din afara țării.  „Acest prim transport a deschis o serie de alte transporturi care se vor derula cu ritmicitate. Este debutul unui parteneriat de lungă durată în care se va efectua, sper, câte un transport (export de 10-28.000 de capete pe lună n.red.) pe lună. Sunt așteptați mai mulți parteneri comerciali și credem că volumele vor crește”, a declarat pentru Economica Mortasivu potrivit căruia exista premisele unor exporturi totale de 100.000 de animale până la finele acestui an.

„Mai avem de așteptat  cele 30 de zile calendaristice pentru închiderea ultimului focar din Timiș, astfel că, dacă nu apar alte surprinze, pe 4 închidem focarul și restricțiile în mod complet (…) Ca export, pentru 2024, depinde de contextul internațional dar cred că până finalul anului vom mai reuși să livrăm peste 100.000 de capete”, mai spune directorul ANSVSA.

Potrivit  Institutului Național de Statistică (INS), Maroc este, conform datelor din 2023, a 10-a piață de desfacere pentru oile din România, cu livrări de 15.470 de oi în 2023, reprezentând 0,6% din totalul exporturilor de 2,3 milioane de capete. Principalii importatori de oi din România au fost anul trecut Iordania (846.403 capete, adică 36,3% din total), Grecia (486.346 de capete, reprezentând 20,8% din total) și Arabia Saudită (48.4261 de capete, reprezentând 20,7% din total).

Per total, România a exportat anul trecut 2,3 milioane de oi în valoare de 285,2 milioane de euro, iar anul acesta, în primele șapte luni, deci înainte de apariția PMR pe teritoriul României (11 iulie), 1,4 milioane de capete în valoare de 208,8 milioane de euro. Cele mai multe animale au mers și anul acesta în Iordania (506.899 de oi), Grecia (259.374 de oi) și Arabia Saudită (214.751 de oi)

Către o parte dintre importatori, precum Libia, Kuweit, Iran, România a reluat, de asemenea, exporturile iar în statele membre se poate exporta fără restricții, în sensul că nu sunt necesare analize suplimentare. Oricum, înainte de export, animalele stau în carantină la exportator.

Aceasta pentru că, începând cu data de 06.09.2024, a intrat în vigoare un ordin comun al ANSVSA, MADR și MAI, care prevede că toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate, cu unele excepții (mișcări din exploatații către abator; din exploatații către centrele de colectare; din centrele de colectare către abator sau port; din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal„. Ordinul este în vigoare până în data de 4 decembrie 2024.

„Am reluat (exporturile n.red.)  cu Iordania, într-un ritm normal, adică  câteva vapoare pe lună însemnând- 50-100.000 capete pe lună. De asemenea, am reluat cu Kuweit, Libia, Iran, iar cu Europa este liber, fără condiții suplimentare”, mai explică Mortasivu.

În România mai există acum un singur focar de PMR, în Timiș.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Marșul Bitcoin spre 100.000 de dolari continuă, iar criptomoneda a depășit 96.000 dolari în premieră, deoarece investitorii au pariat că o abordare de reglementare mai prietenoasă a......
Miliardarul Elon Musk vrea să reducă în mod radical rolul statului federal american
Miliardarul Elon Musk vrea să reducă în mod radical rolul statului federal american
Miliardarul Elon Musk, numit consilier special al preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a detaliat pentru prima ...
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, ...
Celebra banană lipită cu bandă adezivă de un perete a fost vândută cu 6,2 milioane de dolari – Sotheby’s
Celebra banană lipită cu bandă adezivă de un perete a fost vândută cu 6,2 milioane de dolari – Sotheby’s
Nu este decât o banană lipită pe un perete, însă opera artistului conceptual italian Maurizio Cattelan a făcut din ...