Efectivele de porcine ale României au crescut cu 0,5%, la data de 1 mai 2024

Efectivele de porcine existente la 1 mai 2024 au crescut cu 0,5% faţă de cele înregistrate la aceeaşi dată din 2023, iar efectivul matcă a urcat cu 1,2%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 13 sept. 2024, 10:50
Efectivele de porcine ale României au crescut cu 0,5%, la data de 1 mai 2024

Astfel, la 1 mai 2024, România consemna 3.020.418 capete, în creştere cu 16.269 de capete faţă de data similară a anului anterior, când se înregistrau 3.004.149 capete, scrie Agerpres.

Din totalul de 3,02 milioane porcine, efectivele matcă la data de 1 mai 2024 însumau 226.684 de capete, un plus de 2.743 de capete raportat la anul trecut.

Distribuţia pe regiuni de dezvoltare relevă faptul că ponderea efectivelor de porcine existente la 1 mai 2024, faţă de 1 mai 2023, a crescut în regiunile Vest (+0,9 p.p.), Centru (+0,2p.p.), Bucureşti-Ilfov (+0,1 p.p.).

Scăderi s-au consemnat în regiunile Nord-Est (-0,2 p.p.) şi Sud-Est (-1,0 p.p.), în timp ce în regiunile Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest au rămas constante.

Cele mai mari efective de porcine se regăsesc în regiunea Vest – 24,6% din total, urmată de regiunile Nord-Vest – 16,5%, Sud-Vest Oltenia – 13,4%, Sud Muntenia – 12,9%, Nord-Est – 12,4%, Sud-Est – 10,8%, Centru – 9,2%.

Cele mai reduse efective de porcine sunt în Bucureşti – Ilfov, cu 0,2% din total.

Regiunile de dezvoltare cuprind următoarele judeţe: Regiunea de dezvoltare Nord-Est – Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui; Regiunea de dezvoltare Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea; Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman; Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea; Regiunea de dezvoltare Vest – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş; Regiunea de dezvoltare Nord-Vest – Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj; Regiunea de dezvoltare Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu; Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov: municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...