Zeman, care a mărturisit că ar susţine rămânerea Republicii Cehe în ambele organizaţii, nu are printre atribuţii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului.
Totuşi, el este un lider politic influent într-o ţară unde mulţi alegători sunt sceptici în legătură cu Uniunea Europeană.
”Nu sunt de acord cu cei care susţin părăsirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poată exprima. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o ieşire din NATO”, a spus şeful statului ceh într-o întâlnire cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici, situat în estul Cehiei.
Premierul ceh Bohuslav Sobotka anunţa încă din luna februarie faptul că, dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană în urma referendumului din 23 iunie, o dezbatere asupra unui ‘Czexit’ (prin analogie cu ‘Brexit’) este de aşteptat şi în Republica Cehă.
‘Dacă Marea Britanie părăseşte UE, o dezbatere asupra retragerii Republicii Cehe va fi aşteptată în câţiva ani’, a declarat Sobotka, citat de agenţia cehă CTK, preluată de AFP. ‘Impactul riscă să fie într-adevăr enorm’, a subliniat el, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea o eventuală retragere a ţării sale din UE, în special în sectorul economic şi cel al securităţii.
Premierul ceh a semnalat totodată că, în cazul unei astfel de situaţii, Cehia riscă să reintre în ‘sfera de influenţă’ a Rusiei. ‘Ar fi o negare absolută a evoluţiei de după 1989’, data căderii regimului comunist la Praga, a afirmat el.
Un sondaj efectuat în octombrie 2015 de institutul STEM arăta că trei cehi din cinci sunt nemulţumiţi de apartenenţa ţării lor la UE. Sentimentul antieuropean, alimentat în special de fostul preşedinte eurosceptic Vaclav Klaus, şef de stat în perioada 2003 – 2013, este în prezent legat în special de criza migratorie.