Efectul Brexitului: Marea Britanie pierde şi ultimul rating triplu-A. S&P taie în carne vie

Economica.net
27 06. 2016
brexit_3_80350100

Lira sterlină s-a depreciat puternic vineri şi luni şi se află la minimul ultimilor 31 de ani faţă de dolar, iar bursa de la Londra este în cădere liberă, acţiunile marilor bănci englezeşti fiind afectate în mod special.

„În opinia noastră, rezultatul acestui referendum reprezintă un eveniment de importanţă crucială, care va conduce la un cadru al politicilor economice mai puţin predictibil, mai puţin stabil şi mai puţin eficace în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al S&P, preluat de Reuters.

Referendumul de săptămâna trecută a dat startul unui impas politic în Marea Britanie, ambele partide dominante, Partidul Conservator, aflat la putere, şi Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, câzând victimă luptelor interne într-o severă criză de leadership. Premierul David Cameron şi-a prezentat demisia, cu efect din octombrie, iar soarta Brexitului pare că a fost amânată până când următorul premier va prelua frâiele.

Scoţia vrea să rămână în UE şi pare pregătită să organizeze un nou referendum pentru declararea independenţei faţă de Marea Britanie, după ce în 2014 scoţienii au votat la scor foarte strâns să rămână parte a Regatului Unit.

Perspectiva unui nou referendum pentru independenţă în Scoţia ameninţă integritatea constituţională şi economică a Marii Britanii, consideră analiştii S&P.

Agenţia avertizează că sectorul financiar, în special companiile financiare non-britanice, ar putea căuta alte destinaţii pentru investiţii dacă Marea Britanie va ieşi din UE.

Celelalte două agenţii de rating, Moody’s şi Fitch, retrogradaseră deja Marea Britanie de la triplu-A la „Aa1”, respectiv „AA+”, cu mult timp înainte să înceapă campania pentru referendumul din 23 iunie. Ambele agenţii au reacţionat deja la perspectiva Brexitului: Moody’s a avertizat vineri că ar putea reduce din nou ratingul Marii Britanii, iar Fitch a anunţat, tot vineri, că rezultatul referendumului reprezintă un aspect negativ pentru ţară.

Actualul ministru al Finanţelor, George Osborne, a stabilit în 2010, la preluarea mandatului, că menţinerea ratingului triplu-A al Marii Britanii reprezintă o prioritate.

Într-o intervenţie televizată luni, Osborne a dat asigurări că economia Marii Britanii şi sectorul financiar sunt bine pregătite pentru perioada de volatilitate provocată de rezultatele referendumului de joi.