Efectul digitalizării asupra pieței forței de muncă: FAN Courier ar putea economisi 200 de noi locuri de muncă în 2022

FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, a investit în ultimii doi ani 7-8 milioane de euro în digitalizare, iar managementul spune că va susține aceste investiții pe termen nelimitat pentru că asigură dezvoltarea companiei. Numai pentru 2022, dacă planurile de robotizare vor fi implementate cu succes, necesarul companiei de forță de muncă nouă ar putea scădea cu 3-4 puncte procentuale, adică în jur de 200 de angajați.
Alina Stanciu - joi, 16 dec. 2021, 21:55
Efectul digitalizării asupra pieței forței de muncă: FAN Courier ar putea economisi 200 de noi locuri de muncă în 2022

În ultimii doi ani, FAN Courier a investit în digitalizare ( device-uri curieri, software creat intern etc) aproximativ 7-8 milioane de euro, iar managementul companiei anunță ivestiții constante și în anii ce vor urma. Pe termen lung, acționarii nu exclud nici varianta de a intra în acționariatul unei companii mici de tehnologie pentru a avea astfel acces mult mai ușor la inovația digitală. Scopul este de a  înlocui pe cât posibil munca repetitivă cu roboți, ceea ce compania a și făcut până acum într-o oarecare măsură. Anul acesta, a lansat chatbotului ȘteFAN, asistentul personal care îi ajută pe clienți cu orice informație, direct de pe site-ul companiei, fără ca aceștia să interacționeze cu serviciul de customer service.

Pe măsură ce investițiile în digitalizare și inteligență articifială cresc, managementul își bugetează cheltuieli mai mici cu noii angajați. Spre exemplu, în cazul în care robotizarea companiei va accelera rapid anul viitor, ar putea crește numărul de angajați cu doar 6-7% față de 10% cât estimează că ar avea nevoie pentru a susține creșterea prognozată a business-ului, de 15%.

„Noi am crescut an de an și de obiceu când creștem cu 10% creștem și numărul de angajați cu 5 -6%. Cum pentru anul viitor ne-am propus o creștere de 15%, cred că și numărul de angajați din România ar putea să crească cu 10%. Dar dacă vom reuși să digitalizăm, poate nu va fi o creștere de 10%, va fi 6-7%, a declarat Adrian Mihai, CEO FAN Courier.

Creștere de 8% a numărului de angajați în 2021

În 2021, numărul de angajați ai FAN Courier a crescut cu 8%, pentru a susține ritmul alert al activității, depășind 7.500 de angajați la nivel național. Un calcul simplu arată că la final de 2022 compania ar putea avea în jur de 8.250 de angajați, dacă nu finalizează proiectele de digitalizare sau aproximativ 8.000 dacă reușesc. „Economia” de forță de muncă ar putea fi astfel de aproximativ 200 de persoane.

„Cred că suntem de abia la început ( în procesul de digitalizare n.red) nu cred că se va terminna vreodata. va fi un proces permanent cu diferențe majore între departamente- una înseamnă digitalizare în depozite și alta înseamnă digitalizarea la departament cusoemer service sau preluare comenzi. Voi continua să investesc milioane de euro, dar aceștia sunt bani pe care îi investesc cu cel mai mare drag, pentru că asigură o creștere a calității serviciilor, predictibilitate, efieciență în fața clienților și dezvoltare”, mai explică CEO-ul companiei. Potrivit acestuia, FAN Courier are în plan investiția într-un roboțel  care să răspundă direct clienților la unele întrebări simple, iar când acesta nu știe sau se blochează să intre automat un aparator. De asemenea, pentru departamentul financiar, managementul companiei are în vedere un robot care să scaneze facturile și să le introducă în bazele de date.

Nu exclud varianta investițiilor în companii de IT

„Pentru tot ce ține de operațiuni repetitive există soluții. Sunt mulți tineri în companii mai mici de IT care vin cu soluții extraordinare. La un moment dat cred că am putea investi și în companii mici de tehnologie care să ne ajute în a implementa – să ne ajutăm reciproc- ei să crească ca business, iar noi să găsim soluții cât mai viabile pentru ce va urma”, a declarat și Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier.

”Tehnologizarea a fost întotdeauna o componentă de business pe care am pus un accent deosebit și în care am făcut investiții masive, în special în ultimii ani, pe măsură ce comportamentul și așteptările clienților s-au schimbat. Toți vrem ca livrările noastre să ajungă cât mai repede, în aceeași zi, să urmărim unde se află coletul nostru și să interacționam cât mai rapid și mai eficient cu curierul. Tehnologizarea joacă un rol foarte important pentru că ușurează munca angajaților operaționali – curieri, manipulanți, îmbunătățește timpul de răspuns la solicitările clienților, asigură o comunicare facilă între angajați și crește exponențial calitatea serviciilor pe care le oferim clienților noștri. Având în vedere situația sanitară incertă, tehnologizarea ne ajută și să asigurăm un mediu de lucru sigur pentru angajații noștri, care își pot desfășura activitatea de la distanță, cu rapiditate și cu aceeași eficiență”, a spus mai spus Adrian Mihai, CEO FAN Courier.

Potrivit estimărilor acestuia, în 2022 pieța de curierat va crește cu minimum 15%, în condițiile în care mai mulți retaileri internaționali și-au anunțat intenția de a intra pe piața din România sau de a continua investițiile pe care le au deja aici.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai. FAN Courier a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant. FAN Courier deservește cei peste 55.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.500 de angajati si colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 4.400 de autovehicule.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...