Efectul excedentului de cont curent: Dobânzile au ajuns la minime istorice
După anunţul privind excedentul record al contului curent al României, pe piața monetară ratele de dobândă au consemnat noi minime istorice pe scadențele 3 luni și 12 luni, potrivit lui Andrei Rădulescu, seniorul economiştilor de la Banca Transilvania.
Ratele la scadenţele amintite au fost de 1,29%, respectiv 1,62%, luni 16 martie. Marţi, media ROBOR la 3 luni a scăzut la 1,28%, iar miercuri 18 martie au crescut la 1,31% (ora 11). Media Robor pe 12 luni a scăzut marţi la 1,61%, iar miercuri a revenit la 1,62% (ora 11), potrivit datelor BNR.
„Se pare că investitorii se repoziționează: reduc expunerea pe termen lung și majorează expunerea pe scadențe mai scurte”, spune Andrei Rădulescu. Excedentul record de cont curent de 554 milioane de euro din ianuarie este în creștere cu 120% an/an.
„Toate componentele principale au avut o contribuție pozitivă: balanța comercială (excedent de 297 de milioane euro, în intensificare cu 87% an/an); veniturile primare (excedent de 227 de milioane euro, în urcare cu 139% an/an); veniturile secundare (excedent de 30 milioane euro)”, constată economistul de la Banca Transilvania.
Evoluțiile macroeconomice recente „confirmă startul pozitiv al anului 2015. În primele două luni ale anului înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 3,7% an/an, la 9.094 unități. Totodată, dinamica anuală a locurilor de muncă a accelerat la 1,6% în ultimul trimestru din 2014”, spune cel mai recent raport al băncii.
Totuşi, pe piața titlurilor de stat s-a consemnat, marţi, „o creștere generalizată a ratelor de dobândă, mai pronunțată pe scadența 10 ani (cu 23 puncte bază, la 3.33%), evoluție care poate fi interpretată ca o supra-reacție (over-reaction) a unor investitori (în direcția vânzării) înainte de ședința de politică monetară din Statele Unite”.