Cel mai probabil, acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va intra în vigoare în mai puţin de trei luni, dat fiind că la 1 aprilie expiră perioada în care aplicarea accizei a fost suspendată iar ultimele declaraţii ale autorităţilor arată că acest termen nu va fi prelungit.
Premierul Victor Ponta a declarat că „în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.
Şeful statului a declarat că, deşi nu este de acord cu deciziile Guvernului, nu va bloca discuţiile dintre Guvern şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional. „Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia”, a spus Traian Băsescu.
Unde suntem şi unde vom fi
Aşadar, începând cu 1 aprilie, carburanţii vor fi taxaţi cu 7 eurocenţi pe litru, majorare valabilă atât pentru benzină cât şi pentru motorină. Dat fiind că la acciza suplimentară se aplică şi TVA, majorarea va fi de 8,7 centi pe litru, adică 39 de bani la un curs de 4,5 lei pe litru.
Momentan, preţul mediu al benzinei de 95 este, în România, de 1,224 eurocenţi pe litru. La acest nivel, avem cel mai mic preţ la benzină din Europa, potrivit statisticilor Oil Bulletin, valabile la data de 13 ianuarie. După majorarea de acciză de la 1 aprilie, preţul la benzină va ajunge la aproape 1,31 eurocenţi pe litru, ceea ce coboare România pe locul V în clasamentul ţărilor cu cea mai ieftină benzină din Europa, după Luxemburg, Letonia, Estonia şi Polonia.
La motorină, unde în România avem un preţ mediu de 1,29 eurocenţi pe litru, ţara noastră stă totuşi pe podiumul celor mai ieftine state din Uniunea Europeană, după Polonia şi Letonia. După introducerea accizei suplimentare, motorina va costa aproape 1,38 de euro pe litru. La acest nivel, România se va situa în jumătatea superioară a statelor cu cele mai mari preţuri la motorină din toată Uniunea Europeană. De fapt doar şapte state din Europa motorina va fi mai ieftină decât în România.
Printre statele în care şoferii şi transportatorii vor plăti mai puţin pentru motorină decât în România sunt Austria, Franţa sau chiar Spania. Aici, motorina costă acum 1,330 euro (Austria şi Franţa) şi 1,335 (Spania). În România va costa 1,377 euro, acelaşi preţ ca în Germania. De asemenea, motorina va fi mai scumpă decât în Ungaria, Bulgaria sau Republica Cehă.