Profitul operațional al Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB) a atins un nivel de 2,94 milioane de lei în trimestrul al treilea din 2014, în creștere cu 181% comparativ cu perioada similară a anului 2013.
„Cheltuielile mai reduse au susținut performanța la nivel operațional, fiind înregistrate diminuări cu peste 10% față de ambele perioade de comparație” (T2 / 2014 şi T3 / 2013), se spune în raportul trimis de compania BVB S.A. pieţei omonime pe care o administrează şi unde este listată ea însăşi.
Profitul BVB pe T3 / 2014 a fost, totuşi cu 13% mai jos față de trimestrul al doilea al anului curent, , profitul operaţional înregistrând la rândul său un declin față de trimestrul precedent, „când cea mai mare ofertă publică inițială din istoria BVB a impulsionat veniturile”, se mai spune în raportul citat.
BVB a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 9,33 milioane de lei, cu 71% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013. Rezultatul reprezintă 94% din valoarea bugetată pentru întregul an.
„Profitul financiar la sfârșitul lunii septembrie 2014 a fost 2,27 mil. lei, în scădere față de perioada similară a anului precedent. Lipsa dividendelor de la subsidiare (Depozitarul Central) și diminuarea veniturilor din dobânzi au fost compensate parțial de diferențele pozitive din reevaluare determinate de deprecierea leului față de EUR și USD”, precizează raportul.
Afacerile
Operatorul bursier a înregistrat o cifră de afaceri de 5,79 milioane de lei în perioada iulie – septembrie 2014, în creștere cu 22% față de perioada similară a anului trecut.
Trimestrul 3 din 2014 este al doilea cel mai bun din ultimii trei ani ai bursei, potrivit raportului publicat azi dimineaţă.
„Excluzând ofertele publice, cifrele arată o stabilizare a valorii tranzacțiilor cu acțiuni față de trimestrul al doilea al anului, la 2,79 mld. lei, ceea ce face ca perioada de raportare să devină al doilea cel mai bun trimestru din ultimii 3 ani”, scriu autorii raportului BVB.
Volumul tranzacţiilor a crescut, însă, ca urmare a marilor listări ale statului: au intrat la tranzacţionare marile companii de stat Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi Electrica (EL).
Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe piața reglementată de acțiuni (exclusiv ofertele publice) a atins un nivel de 42 mil. lei și a menținut ritmul semnificativ de creștere cu două cifre față de anul 2013, marcând un avans de 32%”.
Valoarea totală a tranzacțiilor în perioada ianuarie-septembrie, exclusiv ofertele publice, a ajuns la 8 mld. lei.
Pentru piața reglementată de acțiuni, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a urcat cu 41% față de primele 9 luni ale anului 2013, la 41,05 mil. lei. La aceste cifre s-a adăugat „valoarea tranzacțiilor derulate pe segmentul ofertelor publice, care a inclus oferta publică inițială pentru Electrica (444 mil. EUR), una dintre cele mai importante tranzacții ale anului din Europa potrivit studiului IPO Watch Europe realizat de PwC”.
De asemenea, este important de menționat că, în comparație cu oferta Romgaz derulată în octombrie 2013, „80% din oferta Electrica a fost plasată prin acțiuni datorită apetitului crescut pentru investiții în instrumente tranzacționate pe o platformă aflată într-un proces rapid de dezvoltare, cea a Bursei de Valori București”.
Astfel, cifra de afaceri cumulată pe primele 9 luni a fost în sumă de 18,88 mil. lei, cu 39% mai mult față de anul trecut. Profitul operațional a ajuns la 8,83 mil. lei, marcând un avans de 145% față de aceeași perioadă a anului 2013.