Efectul preluării Olympic Air: Aegean Airlines revine în România
Grecii de la Aegean au avut curse pe ruta Bucureşti-Atena, dar s-au retras în 2011. Companiile care mai operează zboruri de la Bucureşti spre capitala Greciei sunt Olympic şi foloseşte un avion De Havilland DHC-8 400 Series şi Tarom, cu A318.
După noua achiziţie, de la 1 noiembrie, Aegean, care are în flotă 30 de avioane Airbus, va folosi un avion A320-200 pe rutele spre Bucureşti şi Sofia, aşa cum se poate observa din sistemul de rezervări al Olympic Air.
Avioanele A320-200 au o capacitate de 169 de pasageri, în timp ce modelul Dash 8-400 poate transporta doar 78 de pasageri.
În schimb, Olympic va opera cu o parte din avioanele Dash 8-400 pe rutele Aegean, de la Atena spre Mytilene, Santorini şi Chania.
Cât a costat preluarea Olympic Air
Valoarea tranzacţiei de preluare a companiei Olympic Air a fost stabilită la 72 de milioane de euro, ce urmează a fi plătite în rate, a anunţat compania Aegean Airlines. Pe data de 22 octombrie a fost plătită suma de 20 de milioane de euro, iar restul va fi plătit în cinci rate anuale egale, din care prima a fost plătită pe data de 23 octombrie.
La finalizarea tranzacţiei, Olympic Air va deveni o subsidiară a Aegean, iar fiecare companie îşi va păstra numele, logo-ul şi flota de avioane. Pe 31 octombrie, compania va susţine o conferinţă de presă în care va anunţa plaanurile de viitor.
Aegean Airlines şi Olympic Air în cifre
Compania Olympic Air a fost fondată în 1957 de magnatul Aristotle Onassis. La privatizararea companiei în 2009, după ce a fost prost condusă decenii la rând de către guvernul grec, Aegean a oferit 170 de milioane de euro pentru preluarea Olympic, dar a pierdut în faţa celor de la Marfin. Cele două companii au încercat în perioada 2010-2011 să fuzioneze, dar Comisia Europeană nu le-a permis.