Efectul scăderii prețului petrolului pe piețele financiare – analiză Certinvest
Această scădere abruptă a prețului barilului de petrol poate influența evoluția viitoare a diferitelor clase de active la nivel global.
Iată şi câteva din efectele cauzate de un asemenea eveniment, în opinia specialiştilor de la Certinvest:
Economia: Cu o oarecare inerție (în general 1-2 trimestre), un preț mai mic al petrolului duce la o inflație scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflație. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potențială creștere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobanzile-cheie. Evident, punctual, una dintre cele mai afectate economii ar fi cea a Rusiei, unde am asista probabil la o criză a contului curent, o depreciere a monedei naționale și sincope de finanțare externă.
Materiile prime: Prețurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea, legătura fiind direct proportională. Cărbunele ar putea chiar crește ca preț, pe fondul unui consum în creștere, ca resursă alternativă. Produsele de agricultură ar fi negativ afectate din cauza costurilor aferente utilajelor implicate. În ceea ce privește aurul, legătura dintre acesta și petrol are loc, în general, prin canalul dezinflaționist, astfel că un petrol mai ieftin ar genera o inflație mai mică, deci și un interes mai redus din partea investitorilor de a se acoperi de un eventual risc inflaționist. Aluminiul va profita de această evoluție, 40% din costul acestuia fiind cheltuieli de energie (prin procesul de hidroliză).
Cursul de schimb: Dolarul ar putea crește ca urmare a achiziției de acțiuni din sectoarele ciclice, precum și de cumpărări de titluri ale US de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare, în scopul de a-și menține competitivitatea. Pe de altă parte, un exemplu de perdant ar putea fi Norvegia, o țară puternic dependentă de producția de petrol (cel mai mare producator din lume, excluzând Orientul Mijlociu).
Piețele de acțiuni: Sectorul de petrol și gaze este deja foarte afectat de această evoluție, deci momentul se poate dovedi oportun pentru eventuale achiziții în această zonă. Companiile de aici oferă randamente ridicate ale dividendelor, balanțe solide, precum și multiplii atractivi, dat fiind prețurile coborâte. Cu toate acestea, există pericolul unei deteriorări a cifrelor bilanțiere (în special o îndatorare suplimentară) rezultată din erodarea cash-flow-ului după cheltuielile aferente investițiilor și dividendelor.
Sectorul de produse chimice: Un alt sector care ar beneficia masiv de un cost mai scăzut al petrolului este cel de produse chimice, care de asemenea utilizează multă energie în procesul de producție. În cele din urmă, impactul relevant va surveni din partea unei evoluții economice pozitive generată de contextul unui preț redus al petrolului. Pe termen scurt, efectul va fi al unor marje în creștere pentru companiile din acest sector, însă în timp prețurile produselor finite ar putea scădea, ducând din contra la profituri în corecție.
În concluzie, climatul actual de prețuri joase ale hidrocarburilor ar impacta în mod divers evoluția diferitelor clase de active la nivel global, însă și a economiilor mai mult sau mai puțin dependente de această materie primă.
Certinvest a luat fiinţă în anul 1994 şi are în prezent în administrare active de aproximativ 52 milioane Euro, distribuite în 15 fonduri de investiţii, şi peste 200 de portofolii individuale administrate.