Eficienţă energetică a clădirilor, România încotro?
Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania a organizat pe 6 martie seminarul Eficienta energetica a cladirilor, Romania incotro ? » gazduit de Universitatea Politehnica din Bucuresti. Evenimentul a avut loc in prezenta dlui. Eugen-Dicones CURTEANU – Secretar de Stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si a abordat subiecte precum implementarea noii directive europene privind eficienta energetica a constructiilor in Romania si sursele de finantare ale programelor de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor, scrie Euractiv.ro.
Dl Petr Stepanek, consultant in cadrul cabinetului ceh Carbon Redux si fost director al Fondului de mediu al Republicii cehe, a adus in atentia publicului diferitele surse care au fost identificate in Republica Ceha pentru finantarea programelor nationale de reabilitare a cladirilor si optimizarea eficientei energetice. „Spre exemplu, programul ”Green Light for Savings”, demarat in 2009, a permis asigurarea de unui buget de cca 1 MLD de euro prin vanzarea de AAU, conform cu protocolul de la Kyoto, si acest fond a permis finantarea a peste 75000 de proiecte, in peste 200 000 de gospodarii si a dus la crearea a peste 30000 de locuri de munca, a declarat dl Stepanek.
„Seminarul de astazi se inscrie in cadrul lucrarilor care au fost demarate in contextul Cartii albe a energiei, lansata anul trecut, care propune zece masuri de relansare a sectorului energetic romanesc. In cadrul acestor masuri, eficienta energetica este o tema centrala, si seminarul de astazi aduce in atentia publicului un schimb de bune practici intre Romania si alte tari din Uniunea Europeana care au finantat cu succes programe nationale de reabilitare si crestere a eficientei energetice a cladirilor”, a declarat dl Yvonnick David, presedinte al grupului de lucru „Energie si dezvoltare durabila din cadrul CCIFER.
Finantarea acestor proiecte ramane o preocupare exprimata de numerosi participanti la seminar. Reprezentati ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si ai Turismului au reiterat dorinta de a degaja surse de finantare din actualul exercitiu bugetar al UE prin realocarea de fonduri de pe alte linii neconsumate pentru exercitiu in curs si construirea unui program dedicat incepand cu 2014.
In incheierea seminarului, au fost facute o prezentare si o vizita a caselor pasive construite in campusul Universitatii Politehnice Bucuresti. „Suntem in ultima etapa in vederea certificarii acestor case pasive adecvate conditiilor climatice din Romania, realizate in partenariat cu Universitatea Politehnica Bucuresti. Ele au un rol experimental – si vor fi monitorizate in timp pentru a studia comportamentul acestora in functie de diferiti factori. Casele pasive sunt constructii cu un necesar de energie mult mai redus decat constructiile conventionale, permitand astfel economisirea de pana la 90 % din consumul de energie al unei gospodarii normale, asigurand aceleasi conditii de confort, a declarat dna Madalina Anastasiu din cadrul ISPE Bucuresti.
Peste 80 de persoane au participat la acest seminar, sponsorizat de Saint Gobain si GDF SUEZ Energy Romania