EFSA: Europa a trecut în acest an prin cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie și există riscul extinderii în continuare
Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne şi industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilităţii restricţionării comerţului şi a riscului transmiterii la om. Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte şi sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire şi control al bolilor şi un laborator de referinţă din UE.
„În condiţiile în care a început migrarea de toamnă şi a crescut numărul păsărilor sălbatice care petrec iarna în Europa, există un risc mai ridicat de gripă aviară decât în anii precedenţi, din cauza persistenţei virusului în Europa”, susţine Guilhem de Seze, oficial în cadrul EFSA.
Epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migraţie, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada şi Statele Unite, arată datele EFSA.
Per total, actualul sezon de gripă aviară este cel mai grav înregistrat vreodată în Europa, cu un total de 2.467 de focare raportate la păsări şi 47,7 milioane de păsări sacrificate. În plus, au fost detectate 187 de focare la păsările captive şi 3.573 la păsările sălbatice.
EFSA recomandă rapida implementare a strategiilor de atenuare a riscului şi de supraveghere, în vederea detectării timpurii a virusului.