‘Domnul Remus Vulpescu, în dubla sa calitate – de director de cabinet al ministrului Finanţelor şi de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, face referire, într-un anumit context, în dosarul ‘mitei la Hidroelectrica’ la Grupul EFT, catalogându-i pe reprezentanţii acestuia drept ‘nişte mafioţi din Serbia’, conştient de faptul că stenogramele cu declaraţiile sale ar putea fi făcute publice, fiind denunţător în dosarul în cauză. Nu putem permite nimănui să facă afirmaţii denigratoare la adresa EFT, care sunt de natură să afecteze activitatea companiei şi aduc prejudicii mari de imagine societăţii noastre. Anunţăm, pe această cale, că vom acţiona, pe cale legală, toate persoanele care atacă, pe orice cale, compania EFT’, spun reprezentanţii traderului de energie.
Potrivit acestora, orice referiri de natură să implice compania în vreun fel în acest dosar Hidroeletrica aflat la DNA sunt nefondate şi sunt doar pure speculaţii.
‘Atragem atenţia doritorilor să ne implice în vreun scandal că suntem pregătiţi să ne apărăm drepturile legal, astfel încât activitatea şi imaginea companiei noastre să nu aibă de suferit. EFT România îşi desfăşoară activitatea legal, în condiţii de transparenţă totală, lucru vizibil pe platforma OPCOM. EFT România este furnizor de energie electrică, iar activitatea companiei constă tocmai în tranzacţiile cu energie, în cumpărarea şi vânzarea de electricitate’, se mai arată în comunicat.
EFT Group are, în prezent, circa 600 de angajaţi, în toate domeniile de activitate acoperite de companie. O parte dintre angajaţi activează în furnizarea şi tradingul de energie electrică, la Belgrad existând un centru regional, care deserveşte toate filialele, precum şi un dispecerat energetic pentru toată regiunea.
Grupul EFT a livrat o cantitate de energie de 38 TWh. Cele mai mari vânzări ale EFT sunt în Germania (53% din total), Ungaria (14%) şi Croaţia (8%). În ceea ce priveşte achiziţia de energie electrică, cele mai mari cantităţi de electricitate sunt cumpărate din Germania (54%), Ungaria (22%) şi România (5%).
EFT a avut un contract de achiziţie a energiei cu Hidroelectrica, denunţat în perioada în care societatea de stat s-a aflat în insolvenţă.
Tribunalul Bucureşti a emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mită, şi al lui Eugen Brădean, director comercial al aceleiaşi societăţi şi membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma ‘Energon Power and Gas’ din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei – aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea în cauză.
DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.