Șeful CFR: Anul acesta excelăm la capitolul absorbţie fonduri europene. Am atras peste 2,5 miliarde lei, până în august

Economica.net
03 10. 2017
cai_ferate_cfr_feroviar_26165900

‘Anul acesta pot spune că excelăm la capitolul absorbţie fonduri europene. Avem un grad de absorbţie de peste 2,5 miliarde de lei. Suntem în plin avânt al execuţiei lucrărilor. Acum vorbim despre facturi de lucrări decontate la nivelul lunilor iulie-august, când s-a lucrat mai intens, dar avem un grad de absorbţie, zic eu, satisfăcător pentru proiectele de infrastructură, aproape dublu faţă de anul trecut. Acest lucru se datorează şi semnării unor contracte noi şi alocării avansului pentru aceste contracte, care au contat foarte mult în ecuaţia asta a absorbţiei. Deci, eu zic că stăm foarte bine şi va fi bine şi pentru România în general, pentru că va putea deconta la Comisie o sumă importantă la sfârşitul acestui an’, a spus Chiper, în marja Summit-ul de Investiţii Railway PRO.

Potrivit lui Chiper, compania derulează şi proiecte fazate, dar are şi proiecte noi.

‘Avem şi proiecte fazate, avem şi proiecte noi. Când vorbim despre absorbţie vorbim, practic, despre plata lucrărilor, pentru că pentru asta ni se dă bugetul. Absorbţia nu o facem noi, noi plătim lucrările pe proiectele pe care le promovăm şi sunt aprobate de Comisia Europeană’, a precizat el.

Marius Chiper a subliniat că CFR a ajuns la un anumit grad de maturitate ‘în care înţelegem ce facem şi putem să programăm ceea ce facem în viitor’. În privinţa proiectelor aflate în derulare, şeful operatorului naţional de administrare a infrastructurii feroviare a menţionat că acestea sunt cele ‘fireşti’ de închidere a Coridorului IV Pan-european, reabilitându-se 400 de kilometri de coridor între Constanţa şi Predeal şi, respectiv, Frontieră – Curtici – Arad. În plus, sunt în execuţie în fază avansată aproximativ 180 de kilometri între Simeria şi Sighişoara.

‘Proiectele pe care le avem în derulare sunt proiectele fireşti de închidere a Coridorului IV. Au rămas de executat lucrări, dar avem soluţii şi am identificat şi promovat soluţii pentru întreg Coridorul IV, între Curtici şi Portul Constanţa. Ca noutate, pot să spun că am lansat în această vară secţiunea Braşov-Sighişoara, peste 120 de kilometri. S-au depus oferte pe două tronsoane şi acum, pe 15 noiembrie, aşteptăm depunerea ofertelor pentru cel de-al treilea lot. Am semnat contacte între Simeria, Gurasada şi Radna, 140 de kilometri; avem patru loturi acolo în execuţie deja. Avem în execuţie între Simeria şi Sighişoara aproape 180 de kilometri aflaţi într-un stadiu destul de mare de execuţie, peste 75%, iar pe unele porţiuni chiar s-au finalizat în proporţie de 95% şi probabil le închidem în acest an sau în primăvara anului viitor’, a spus Chiper.

Potrivit acestuia, s-a primit finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru secţiunea Predeal-Braşov şi a fost promovat proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare în zona Portului Constanţa.

‘Am promovat şi avem aprobare de finanţare pentru studiul de fezabilitate pentru cea mai grea secţiune a acestui tronson, respectiv Predeal-Braşov, şi, totodată, am promovat un proiect nou, poate surprinzător, de reabilitare a infrastructurii feroviare în zona Portului Constanţa. În opinia mea, este vital să avem un port bine dimensionat din punct de vedere al infrastructurii feroviare. Portul a avut de suferit şi merită să avem o infrastructură bună acolo, pentru că sunt tendinţe de dezvoltare a transportului feroviar de mărfuri’, a arătat directorul general al CFR SA.

În plus, s-a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferată Bucureşti – Giurgiu, inclusiv Podul de la Grădiştea, care ar putea fi dat circulaţiei la sfârşitul lui 2019.

‘Am lansat studii de fezabilitate şi pregătim proiecte noi care sperăm să înceapă undeva în anul 2019 pe Bucureşti-Giurgiu, inclusiv Podul de la Grădiştea, pe care în sfârşit l-am identificat cu o soluţie fezabilă de finanţare, care este acceptată de toată lumea, şi vom avea un pod. Eu sper ca atunci când se împlinesc 150 de ani de la punerea în funcţiune a căii ferate Bucureşti-Giurgiu să deschidem podul şi să circulăm pe această secţiune, urmând faza a doua, să facem dublare şi reabilitare. La sfârşitul lui 2019, undeva în octombrie – noiembrie 2019, am vrea să îl deschidem’, a spus el.

De asemenea, linia de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihorului va fi electrificată şi dublată, astfel încât va fi asigurată o nouă ieşire spre Ungaria a traficului de mărfuri.

‘Totodată, Cluj – Oradea – Episcopia Bihorului. Această secţiune va fi electrificată şi dublată şi, în felul acesta, asigurăm o nouă ieşire pe graniţa cu Ungaria, care va fi de un real folos, pentru că vom ajuta o parte din traficul de marfă pe această secţiune nou reabilitată’, a explicat Marius Chiper.

Zilele Feroviare 2017 – Railway PRO Investment Summit reuneşte, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor cu activitate în domeniul feroviar, ai Comisiei Europene şi instituţiilor financiare internaţionale, operatori de transport feroviar şi transport public pe şină, companii din industria feroviară, care vor dezbate noile direcţii de dezvoltare din industria de resort.

Summit-ul de Investiţii Railway PRO, aflat la cea de-a XII-a ediţie, este principalului eveniment feroviar din Europa Centrală şi de Est şi facilitează dialogul de business în rândul jucătorilor din piaţă, susţine şi stimulează o abordare integrată a proiectelor naţionale şi internaţionale care, împreună, accelerează dezvoltarea unui Spaţiu Feroviar European Unic.

Evenimentul este structurat pe două zile, în care temele dezbătute sunt diverse şi oferă posibilitatea participanţilor de a-şi împărtăşi opiniile privind dezvoltarea unui transport feroviar mai eficient şi de a afla detalii importante atât despre proiectele în derulare, cât şi despre cele viitoare. Fiecare zi se va încheia cu expunerea concluziilor şi a propunerilor elaborate în urma discuţiilor.