Șeful de la Privatizări, Gabriel Dumitrașcu, propus în Consiliul Hidroelectrica, în locul lui Ioan Mihăilă

Șeful Direcției de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, este propunerea Departamentului pentru funcția vacantă de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, au declarat, pentru AGERPRES, surse din companie.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 19:29
Șeful de la Privatizări, Gabriel Dumitrașcu, propus în Consiliul Hidroelectrica, în locul lui Ioan Mihăilă

Dumitrașcu ar putea, astfel, să îi ia locul lui Ioan Mihăilă, demis săptămâna trecută din funcție, după ce a fost arestat pentru dare de mită.

Contactat de AGERPRES, președintele Consiliului de Supraveghere, Remus Borza, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informație, precizând că Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica va decide în ședința de săptămâna viitoare cine va fi numit în locul lui Mihăilă.

„Din ce știu, domnul Dumitrașcu este propus pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Hidroelectrica Serv, post deținut de asemenea de domnul Mihăilă’, a completat Borza.

El a mai spus că în ședința de luni a Consiliului de Supraveghere au fost numiți doi noi directori, unul în locul lui Eugen Brădean, și el arestat pentru complicitate la dare de mită, după ce a propus încheierea unui contract păgubos pentru Hidroelectrica, iar celălalt, în locul lui Ovidiu Agliceru, membru în Directorat, care s-a abținut de la vot în ședința în care s-a discutat încheierea acelui contract.

Astfel, noii membrii ai directoratului sunt Marian Bratu, șeful Departamentului de Mentenanță, și Florin Marin, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei până în luna august.

„De asemenea, am prelungit cu 60 de zile mandatele celorlalți trei membri ai Directoratului, respectiv Mihail Stănculescu, Lucian Cocoș și Mihai Teleanu. Mandatele lor se vor încheia în momentul în care vor fi numiți directori noi în baza Ordonanței 109 (privind managementul privat — n. r.)’, a afirmat Borza.

El a subliniat că, în maximum o lună, vor fi numiți șapte noi directori selectați din mediul privat cu ajutorul consultantului independent angajat în acest sens.

„Părerea mea este că s-a tergiversat destul de mult procesul de selecție, dar în maximum o lună vor fi numiți. I-am intervievat și pot să vă spun că au un background profesional impresionant și fac cinste mediului privat din care provin’, a precizat Borza.

Potrivit acestuia, alți patru directori care au venit în companie ‘în gașca lui Mihăilă’ vor fi revocați din funcții în următoarea perioadă, fără a da detalii în acest sens.

În ședința de joi, 24 octombrie, Consiliul de Supraveghere i-a revocat din funcție pe Eugen Brădean, directorul de furnizare, și pe Ovidiu Agliceru, șeful Direcției Control Intern.

„Pe Agliceru, l-am revocat pentru că, în ședința din 22 octombrie, s-a abținut la propunerea lui Brădean (privind încheierea unui contract cu Energon Power & Gas — n.r.). Trebuia să voteze împotrivă, nu să se abțină. Directorii Hidroelectrica au fost numiți acolo pentru a-și asuma decizii, nu să se abțină’, a declarat, joi, Borza, pentru AGERPRES.

Miercuri, un comunicat al Departamentului pentru Energie preciza că Ioan Mihăilă a fost eliberat din toate funcțiile deținute. El era și consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță.

Tribunalul București a emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mită, și al lui Eugen Brădean, director comercial al aceleiași societăți și membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare și dare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma „Energon Power and Gas” din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei — aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiții defavorabile pentru societatea în cauză.

DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Un autovehicul autonom a fost testat astăzi în orașul italian Brescia
Un autovehicul autonom a fost testat astăzi în orașul italian Brescia
Italia a găzduit în premieră un test al unui vehicul autonom destinat pentru servicii car sharing (folosire în comun a autovehiculelor), ca parte a proiectului efectuat de firma de utilităţi......
Trump amenință Rusia cu sancțiuni noi și foarte extinse dacă nu ajunge în scurt timp la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina
Trump amenință Rusia cu sancțiuni noi și foarte extinse dacă nu ajunge în scurt timp la un acord pentru încheierea ...
Preşedintele american Donald Trump a ameninţat miercuri Rusia şi ''alte ţări participante'' că va impune tarife, taxe ...
ONRC lămurește lucrurile. Prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului, deși poate să aibă cod CAEN
ONRC lămurește lucrurile. Prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului, deși ...
Oficiul Național al Registrului Comerțului a transmis în această seară un comunicat în care lămurește în ce context ...
Filippo Gori, unul dintre greii băncii americane JP Morgan, sfătuiește băncile din Europa să devină mai mari, dacă vor să reziste
Filippo Gori, unul dintre greii băncii americane JP Morgan, sfătuiește băncile din Europa să devină mai mari, dacă ...
Unul dintre cei mai importanţi bancheri de la gigantul american JP Morgan are un mesaj pentru rivalii săi din Europa: ei ...