Şeful Hidroelectrica, război pe faţă cu furnizorii de electricitate: Am oferit energie pentru 2019 la 180 de lei/MWh, nu aţi vrut să cumpăraţi

12 12. 2019
badea_hidroelectrica_70206700

Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a declarat că furnizorii de ultimă instanță nu au vrut să cumpere energie ieftină atunci când aceasta le-a fost oferită.

Iată ce a spus Badea, la o conferință organizată de Ziarul Financiar: 

“Am văzut o analiză făcută zilele trecute (…) deviații de la ce înseamnă politica normală și resorturile care ar trebui să reglementeze funcționarea piețelor, și care spune că lucrurile nu stau chiar așa: că noi ne plângem că energia e scumpă, dar de fapt nu e așa scumpă.

Marea anomalie a României: deși Piața pentru Ziua Următoare este o piață spot, o piață speculativă, este piața cea mai lichidă din punct de vedere al tranzacțiilor cu energie, asta în condițiile în care producătorii vând pe piețele concurențiale produse pe termen lung care sunt mult mai stabile din punct de vedere al prețului.

Constatăm că noi vindem 20% pe piețe forward și îi întrebam, la celebra dezbatere de la ANRE, pe furnizorii de ultimă instanță: ”domnilor, când scoteam energie, în 2017, cu 180 de lei/MWh, calendar 2019 (cu livrare în 2019 -n.red.), și dvs. nu cumpărați, cum vă explicați comportamentul ăsta?”Atunci când în loc să cumpere cei care aveau milioane de clienți în spate, cumpăra traderul, care în esența lui – de asta e trader – încercă să cumpere ieftin și să vândă scump, e normal ca după aceea să-i aștepte la cotitură pe cei care aveau nevoie și să le crească prețul”.

Potrivit datelor OPCOM (indicatorul ROPEX FM), prețul mediu la care s-au încheiat contracte pe piețele de contracte bilaterale în 2019 este de 237 de lei/MWh.

Nu este pentru prima data când producătorul de energie, afectat de introducerea OUG 114 și și mai afectat de mecanismul de de-dereglementare, acuză Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI). Cei patru FUI sunt Enel, Electrica, CEZ și E.On.

„Trebuie să ne hotărâm: vrem să facem listare sau nu vrem să facem listare. Pentru că, dacă vrem să facem listare, nu vrem decât să fim lăsaţi în pace să putem să mergem pe ceea ce ne-am propus, să ne bazăm pe planul de afaceri pe care îl avem şi să nu mai avem niciun fel de intervenţie din partea diverselor entităţi. Dacă nu vrem să facem listare, foarte bine, nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ mic la noua categorie de băieţi deştepţi”, a arătat Badea.ac

El s-a referit la un ordin al ANRE, intrat în vigoare joi, care prevede că Hidroelectrica va livra către piaţa reglementată până la 65% din producţie, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, către furnizorii de ultimă instanţă. Aceasta, la un preţ mai mic decât cel de pe piaţa liberă, ceea ce ar aduce prejudicii considerabile producătorului hidro.

Mai precis, Hidroelectrica ar urma să piardă, anul viitor, între 1 și 1,5 miliarde de lei din venituri pentru că, alături de Nuclearelectrica, va fi obligată să vândă către FUI mare parte din consumul de energie al pieței reglementate, mult mai mult decât a vândut în acest an, la prețuri plafonate, sub ale pieței, de tip cost de producție plus profit reglementat de 5%.

Scopul reglementării ANRE este: “menţinerea unor valori rezonabile şi uşor comparabile ale tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI” și “menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”. Piața ar urma să fie complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Badea s-a declarat și în trecut împotriva acestei tergiversări a calendarului de re-liberalizare ba chiar a propus ANRE să liberalizeze complet piața, iar Hidroelectrica să preia, temporar, o parte dintre clienții FUI, dacă aceștia nu au achiziționată energia pentru ei.

„Poziţia Hidroelectrica a fost următoarea: în primul şi-n primul rând, noi susţinem trecerea la piaţa liberă de la 1 ianuarie, întrucât avem un regulament european care trebuie respectat. A doua chestiune este că, dacă înţelegem problema legată de prevederile OUG 114 şi de faptul că furnizorii de ultimă instanţă nu au achiziţionat energia, aşteptând ca ANRE să le dea energie de la producători, am propus să preluăm noi, ca perioadă de tranziţie, să ni se cesioneze pe o perioadă de maximum un an contractele pe care ei consideră că nu le mai pot susţine la actualele preţuri, astfel încât să menţinem preţul la populaţie, să nu crească, iar în acelaşi timp furnizorii de ultimă instanţă să aibă posibilitatea să achiziţioneze din piaţa liberă pentru următoarea perioadă energia necesară”, a susţinut Badea.

Asociația Companiilor de Utilități (ACUE), cea care reprezintă FUI și ANRE au susținut o dereglementare în etape a pieței de energie electrică, pe motiv că o liberalizare bruscă ar fi dus la o creștere a prețurilor pentru populație de peste 30%, având în vedere că ar trebui trecute în facturi și costurile nerecuperate de FUI din trecut.