Scutierii erau prezenţi în mai multe intersecţii şi pe poduri, cu furgonete şi înarmaţi, a constatat un jurnalist al AFP.
Vehiculele forţelor de ordine arborau portrete cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, artizanul ultimatumului în urma căruia preşedintele Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere, miercuri, şi erau acoperite cu cartonaşe roşii pe care se puteau citi slogane împotriva fostului preşedinte.
Tensiunea era în continuare perceptibilă în jurul Universităţii din Cairo, pe malul de vest al Nilului, unde Fraţii Muslmani au instalat baricade şi arborau portrete ale preşedintelui demis, în faţa forţelor de securitate.
Un pod care duce la acest cartier, unde traficul era controlat de poliţie şi de civilii anti-Morsi, era plin cu pietre şi resturi de pneuri arse, o mărturie a confruntărilor violente din cursul nopţii şi din primele ore ale dimineţii.
Accesul în piaţa Tahrir era controlat de opozaţii lui Morsi înarmaţi cu bastoane, care verificau vehiculele private şi autobuzele. Calmul prevala totuşi în piaţă, unde câteva sute de persoane erau prezente sâmbătă dimineaţă, după ce îşi petrecuseră noaptea în corturi instalate în zona centrală.
Numeroşi vânzători ambulanţi ofereau băuturi şi hrană la faţa locului. Mulţi dintre ei vindeau afişe cu portretul oficial al generalului Sissi în uniformă şi afişe cu Morsi a cărui faţă era barată cu o cruce roşie.
Islamiştii au făcut apel, în cursul nopţii, la noi manifestaţii pentru a denunţa „lovitura de stat militară” împotriva lui Morsi şi „statul poliţienesc” care s-a instalat, potrivit lor, după numeroase arestări în rândul Fraţilor Musulmani.
Vineri, confruntările între susţinătorii şi opozanţii lui Mohamed Morsi, dar şi între susţinătorii lui Morsi şi soldaţi sau atacurile împotriva forţelor de ordine în regiunea instabilă Sinai (nord-est) au provocat moartea a 26 de persoane, potrivit ultimului bilanţ.