„Partidele islamiste au decis să organizeze un marş de un milion de persoane, în faţa moscheei Rabaa al-Adawiya (aflată la periferia capitalei Cairo), vineri, 21 iunie, sub sloganul «protejarea revoluţiei, da pacifismului, nu violenţei»”, precizează Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), provenit din cadrul Fraţilor Musulmani, în pagina electronică.
Partidele Al-Wasat şi Construcţie şi Dezvotare au participat la reuniune. Principalul partid salafist, Al-Nur, nu a fost însă prezent.
Potrivit agenţiei oficiale Mena, partidele au afirmat că semnăturile adunate în campania Tamarrod („rebeliune” în arabă), care cer demisia lui Morsi, nu au „nicio valoare”.
„Acestea au oferit asigurări că în Constituţie nu există procedura de organizare de alegeri anticipate (…), cu excepţia cazului de înaltă trădare”, a adăugat agenţia.
Tamarrod afirmă că a strâns mai multe milioane de semnături în favoarea unor alegeri prezidenţiale anticipate şi a lansat un apel la proteste în faţa palatului prezidenţial, la 30 iunie, dată care marchează prima aniversare a învestiturii lui Mohamed Morsi în funcţia de preşedinte.
Partidele şi forţele politice precum Al-Dostur, partidul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, sau mişcarea 6 Aprilie, unul dintre vârfurile de lance care au declanşat protestele din 2011 ce au provocat înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, au anunţat susţinerea acestei iniţiative.
Preşedintele Morsi a afirmat într-un interviu acordat cotidianului Al-Ahram, că ar fi „absurd” să se vorbească despre alegeri anticipate.
Oponenţii lui Morsi îl acuză că guvernează strict în interesul Fraţilor Musulmani, din rândul cărora provine, chiar dacă el se declară „preşedintele tuturor egiptenilor”, dar şi că nu a fost capabil să facă faţă gravei crize politice şi economice cu care se confruntă Egiptul.
Primul an al mandatului lui Morsi, primul preşedinte civil şi islamist al Egiptului, a fost marcat de numeroase confruntări, uneori mortale, între susţinătorii şi opozanţii săi.