Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu (inclusiv din România), un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 milioane de egipteni.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că vrea să achiziţioneze maximum 3,8 milioane de tone de grâu în cadrul licitaţiei de săptămâna viitoare. De obicei, statul african cumpără mai puţin de un milion de tone de grâu şi nu anunţă cantitatea pe care doreşte să o cumpere. De asemenea, licitaţia prevede o perioadă de livrare mai îndelungată decât de obicei.
„Există o scădere pe piaţa globală şi pe piaţa mondială a materiilor prime. Avem şansa să cumpărăm ceea ce avem nevoie din aceste mărfuri datorită actualei situaţii de pe piaţa globală”, a afirmat ministrul egiptean de Finanţe, Ahmed Kouchouk.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) se aşteaptă ca importurile totale de grâu ale Egiptului să se situeze în sezonul 2024/2025 la 12 milioane de tone.
În pofida perspectivelor slabe din Franţa şi a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo, dar de atunci preţurile au scăzut.