Egiptul a bombardat poziţii ale Statului Islamic în Libia, după decapitarea a 21 de creştini egipteni

Avioane de luptă egiptene au bombardat luni poziţii ale Statului Islamic (SI) în Libia, la câteva ore după ce organizaţia teroristă a revendicat într-o înregistrare video decapitarea a 21 de creştini egipteni, a anunţat armata de la Cairo, transmite AFP.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 08:22

‘Forţele noastre armate au executat luni atacuri aeriene ţintite împotriva unor tabere şi locuri de adunare sau depozite de arme’ al Statului Islamic în Libia, se arată într-un comunicat al armatei.

De altfel, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi avertizase că ţara sa îşi rezervă dreptul să riposteze la aceste execuţii la ‘momentul potrivit’ şi a convocat duminică seară o reuniune de urgenţă cu principalii responsabili din domeniul securităţii naţionale, anunţând totodată şapte zile de doliu naţional, scrie Agerpres.

În înregistrarea video difuzată, cei 21 de egipteni de confesiune creştină coptă, purtând toţi haine portocalii asemănătoare celor cu care au fost îmbrăcaţi şi ceilalţi ostatici executaţi în ultimele luni în Siria, apar aliniaţi pe o plajă cu mâinile legate la spate, fiecare având în spate un călău mascat şi în haine negre. Un mesaj introductiv de la începutul înregistrării situează scena în provincia Tripoli. ‘Astăzi, suntem la sud de Roma, pe pământul musulman al Libiei (…) Această mare în care aţi ascuns corpul şeicului Osama bin Laden, jurăm în faţa lui Allah că o vom amesteca cu sângele vostru’, spune în limba engleză un individ îmbrăcat în uniformă militară.

Luna trecută guvernul de la Cairo a confirmat că 20 de egipteni au fost răpiţi în Libia, după ce ramura libiană a grupării Statul Islamic a anunţat sechestrare a 21 de creştini de confesiune coptă.

Gruparea jihadistă susţine că a recurs la aceste răpiri drept represalii pentru incidentele sectare din Egipt, când soţiile a doi preoţi copţi ar fi fost împiedicate de biserica creştină să se convertească la islam.

Pe plan internaţional, în timp ce Washingtonul a condamnat ‘uciderea abjectă şi laşă’ a celor 21 de cetăţeni egipteni, amintind că ‘barbaria Statului Islamic nu are limite’, preşedintele francez Francois Hollande, al cărui guvern va semna chiar luni cu Egiptul un contract de vânzare a 24 de avioane multirol Rafale către armata egipteană, şi-a exprimat preocuparea faţă de ‘extinderea operaţiunilor’ grupării jihadiste în Libia.

La rândul ei, biserica ortodoxă coptă şi-a exprimat duminică seară încrederea că autorităţile egiptene îi vor pedepsi pe ‘criminalii’ responsabili de decapitarea creştinilor egipteni capturaţi în Libia.

Odată cu execuţiile revendicate de ramura sa libiană, gruparea Statului Islamic arată că şi-a exportat metodele extrem de brutale în afara regiunilor pe care le controlează în Siria şi Irak. Este cunoscut de altfel că ea a reuşit să atragă mai multe grupări jihadiste, mai ales în Libia şi Algeria. În Egipt, prima grupare jihadistă care s-a raliat Statului Islamic, Ansar Beit al-Maqdess, revendică periodic atentate spectaculoase împotriva forţelor de ordine şi publică înregistrări video şocante ale acestor atacuri sau ale unor decapitări.

La mai mult de trei ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în Libia continuă să domnească haosul. Ţara este controlată de grupările armate rivale ce-şi dispută supremaţia, iar miliţiile islamiste care au cucerit capitala Tripoli şi-au instalat aici propriul guvern şi propriul parlament, în timp ce executivul şi legislativul recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat în estul extrem. În luna ianuarie s-au desfăşurat la Geneva, sub egida ONU, primele negocieri între miliţiile islamiste şi autorităţile legitime ale Libiei.

Egiptul a mai fost acuzat la sfârşitul anului trecut că a efectuat raiduri aeriene în Libia asupra miliţiilor islamiste care au ocupat aeroportul din Tripoli, dar autorităţile de la Cairo au negat participarea la acele bombardamente. Însă responsabili americani au susţinut atunci că raidurile au fost conduse de avioane ale Emiratelor Arabe Unite, care ar fi folosit baze militare din Egipt.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că instituția pe care o conduce a primit astăzi trei oferte la licitația......
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...