Egiptul anulează politica toleranţei zero la cornul secarei, în urma căreia a respins şi grâu românesc

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a schimbat pentru a doua oară în acest an strategia de import, anulând politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, o ciupercă considerată inofensivă de specialişti în anumite proporţii, după ce traderii au boicotat ultimele trei licitaţii de achiziţie lansate de statul egiptean, relatează Bloomberg citat de News.ro.
Economica.net - vin, 23 sept. 2016, 08:22
Egiptul anulează politica toleranţei zero la cornul secarei, în urma căreia a respins şi grâu românesc

Decizia a venit la mai puţin de o lună după ce Egiptul a introdus politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, în 31 august, perioadă în care a respins cantităţi de grâu de la principalii furnizori, inclusiv România, Franţa sau Rusia.

La începutul acestei luni, inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanţa, după verificarea pentru cornul secarei, fiind pentru prima oară când au respins o achiziţie chiar la sursă.

Însă traderii s-au revoltat împotriva acestei politici şi au refuzat să ofere grâu, forţând Egiptul să anuleze ultimele trei licitaţii de cumpărare.

Egiptul, care şi-a mărit populaţia de peste două ori în ultimele patru decenii, până la peste 91 milioane de locuitori, este obligat să importe mari cantităţi de grâu pentru a-şi hrăni populaţia, deoarece producţia internă, concentrată pe valea Nilului, nu este suficientă.

Statul egiptean controlează importurile printr-un trader cu statut de monopol, GASC, şi apoi oferă populaţiei pâine la preţuri subvenţionate.

GASC urmează să lanseze săptămâna viitoare noi licitaţii în noile condiţii anunţate, însă traderii cer acum Egiptului o primă cuprinsă între 10 şi 15 dolari pe tona de grâu, spun specialiştii.

„încrederea a fost grav afectată. Traderii ar putea aştepta acum ca cineva să facă primul pas”, a comentat Vincent Jeannin, trader la Al Ghurair Resources în Dubai, citat de Bloomberg.

După ce a respins în această lună grâul din portul Constanţa, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru News.ro că importatorul de stat din Egipt foloseşte o astfel de metodă pentru a negocia în jos preţul grâului achiziţionat de la mai multe state exportatoare.

„Grâul românesc e sănătos, grâul nostru este foarte bun calitativ. Dar importatorii din Egipt au apelat la această metodă ca să scadă preţul grâului”, a spus Irimescu, pentru News.ro.

Potrivti ministrului, astfel de practici sunt folosite frecvent de către Egipt, care aşteaptă oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale, care au fost încheiate cu producătorii români.

Însă traderii au avertizat că astfel de politici ale Egiptului nu fac decât să limiteze capacitatea de achiziţii a traderului egiptean de cereale GASC.

Cornul secarei, o ciupercă a cerealelor care poate provoca halucinaţii dacă este consumată în cantităţi mari, este considerată inofensivă în cantităţi mici. Standardele internaţionale prevăd o prezenţă tolerată de 0,05% a ciupercii în importurile de grâu.

Potrivit Ministerului Agriculturii din România, lotul de 63.000 de tone de grâu respins de Egipt, deţinut de un trader în portul Constanţa, a avut un procent de infestare cu cornul secarei de 0,0001%.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia – Explozia preţurilor la alimente provoacă îngrijorări pentru Putin
Rusia – Explozia preţurilor la alimente provoacă îngrijorări pentru Putin
Ruşii se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la alimente, ceea ce îi dă bătăi de cap preşedintelui Vladimir Putin, care încearcă să creeze un echilibru între ambiţiile......
Listele PNL de la Bucureşti sunt deschise de Sorin Câmpeanu şi Sebastian Burduja – alegeri parlamentare 2024
Listele PNL de la Bucureşti sunt deschise de Sorin Câmpeanu şi Sebastian Burduja – alegeri parlamentare 2024
Listele PNL pentru Bucureşti cuprind 54 de candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dintre care 17 pentru Senat ...
Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza „rateurilor” Germaniei
Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza „rateurilor” Germaniei
Cele mai mari economii din Europa de Est s-au bazat pe cererea internă pentru a rămâne pe linia de plutire în trimestrul ...
Renovatio pune o baterie de 61 MWh în Harghita, cu bani din PNRR
Renovatio pune o baterie de 61 MWh în Harghita, cu bani din PNRR
Renovatio Tading anunță demararea unui proiect de stocare a energiei electrice, cu finanțare din PNRR, care va fi finalizat ...