EIA: Prețul petrolului în scădere, oferta globală va depăși cererea în 2025
Contractele futures pe petrolul Brent au scăzut cu 30 de cenți, sau 0,41%, la 72,26 dolari pe baril până la ora 01.05 GMT. Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 25 de cenți, sau 0,36%, la 68,45 USD.
În această săptămână, Brent va scădea cu aproximativ 2,2%, în timp ce WTI va scădea cu 2,7%
Stocurile de țiței din SUA au crescut săptămâna trecută cu 2,1 milioane de barili, a anunțat joi Energy Information Administration (EIA), mult mai mult decât așteptările analiștilor pentru o creștere de 750.000 de barili.
Între timp, stocurile de benzină au scăzut săptămâna trecută cu 4,4 milioane de barili, până la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, afirmă EIA, în comparație cu așteptările analiștilor dintr-un sondaj Reuters pentru o construcție de 600.000 de barili. Datele indică și faptul că stocurile motorină și ulei pentru încălzire, au scăzut, de asemenea, în mod neașteptat cu 1,4 milioane de barili.
Semnele unei cereri mai puternice au susținut prețurile petrolului, a declarat analistul ANZ Daniel Hynes. „Cu toate acestea, prețurile au fost sub presiune după ce pieței i s-a amintit de perspectivele sumbre pentru cerere”.
Prețul petrolulului, afectat de schimbările din economia globală
Agenția Internațională pentru Energie estimează că oferta globală de petrol va depăși cererea în 2025, chiar dacă se mențin reduceri din partea OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, deoarece creșterea producției din SUA și alți producători externi depășește cererea lentă.
Agenția, cu sediul la Paris, și-a crescut prognoza de creștere a cererii pentru 2024 cu 60.000 de barili pe zi la 920.000 bpd și a lăsat previziunile de creștere a cererii de petrol pentru 2025 puțin modificate la 990.000 bpd.
OPEC și-a redus săptămâna aceasta previziunile privind creșterea cererii globale de petrol pentru acest an și 2025, evidențiind slăbiciunea din China, India și alte regiuni, marcând a patra revizuire consecutivă descendentă a grupului de producători a perspectivelor sale pentru 2024.
De asemenea, făcând presiuni asupra prețurilor petrolului, dolarul a crescut joi până la maximul de un an și s-a îndreptat către un al cincilea câștig zilnic consecutiv, alimentat de randamentele mai mari și de victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite.
Un dolar mai puternic face ca petrolul cu prețul în dolari să fie mai scump pentru deținătorii de alte valute, ceea ce poate reduce cererea.