El Economista: România caută să facă afaceri în afara Uniunii Europene

România caută să-şi schimbe politica de afaceri, iar Mexicul devine o destinaţie tot mai atrăgătoare pentru a căuta investiţii în ţări din Europa. Cotidianul El Economista constată marţi că Guvernul României, ai cărui clienţi şi furnizori sunt Uniunea Europeană, Rusia şi Turcia, şi-a redefinit priorităţile şi printre acestea se numără Mexicul, după cum a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 11:31
El Economista: România caută să facă afaceri în afara Uniunii Europene

„În Uniunea Europeană, avem reputaţia de parteneri de încredere, însă am ignorat alte pieţe”, a spus el.

Până în luna septembrie a anului trecut, bilanţul comercial între Mexic şi România a fost de 252 de milioane de dolari /nici 0,5% din totalul schimburilor dintre Mexic şi Uniunea Europeană”, iar investiţiile ţării americane, din 1999 până în 2012, s-au ridicat la 400.000 de dolari.

Însă România a trimis o misiune de afaceri în Mexic, cu ministrul Varujan Vosganian în frunte, în căutarea de parteneri, afaceri şi investiţii. „Obiectivul principal este să generăm investiţii între cele două ţări. Pentru aceasta, Guvernul României se gândeşte la privatizări în sectoare ale energiei electrice, extracţiei de gaze, cărbune, în industria căilor ferate, cea aeronautică, a apărării şi mineralelor neferoase”, citează publicaţia menţionată din spusele ministrului.

Iar printre punctele de atracţie pentru potenţialii investitori se numără nivelul impozitelor – cotă unică de 16% – o poziţie geografică strategică pentru intrarea în Europa de Est şi în special în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune. „În materie de infrastructură şi logistică lucrăm pentru construcţia de autostrăzi, iar rutele pe mare şi în aer garantează transportul eficient al mărfurilor între porturile româneşti de la intrarea din Europa şi alte oraşe”, a mai spus Vosganian.

În următorii şase ani, România va investi 33 de miliarde de euro în proiecte din sectorul de producţie, dintre care 20 de miliarde de euro vor fi folosite pentru infrastructură şi extinderea arterei de şosele, în special cele dintre capitala ţării şi alte oraşe est-europene.

Ministrul român al economiei a explicat că acum, cel mai important partener al României în America Latină este Brazilia, însă „Mexicul s-a transformat în principalul obiectiv pentru încheierea de afaceri şi pentru investiţii, ca urmare a condiţiilor economice şi pentru că este o destinaţie privilegiată pentru proiecte în America Centrală, o piaţă considerată cu potenţial ridicat pentru România”.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la prețul de 100.000 mai devreme decât se așteptau investitorii și......
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...