El Lakis Najib, preşedintele CA al Romenergo, numit membru provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib, a fost numit membru provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana (SIF1), pe un loc rămas vacant încă de la AGA din aprilie, când doar şase din cele şapte locuri din CA au fost ocupate în urma votului acţionarilor.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 15:08
El Lakis Najib, preşedintele CA al Romenergo, numit membru provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana

„În data de 26 iulie 2013, în conformitate cu prevederile legale și statutare, membrii Consiliului de Administrație au numit pe domnul Najib El Lakis în funcția de administrator provizoriu al SIF Banat-Crișana până la adunarea generală ordinară a acționarilor”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Najib El Lakis acţionează concertat cu preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu.

Potrivit fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), în luna aprilie Bîlteanu, Romenergo şi Najib El Lakis, precum şi firma Aktra Holding Limited, înregistrată în Cipru, deţineau aproape 9% din acţiunile SIF Banat-Crişana. CNVM le-a limitat acestora dreptul la vot la 5% la AGA din aprilie, în care au fost aleşi şase administratori şi când s-a decis ca SIF să nu distribuie dividende pentru prima dată de la înfiinţare.

În AGA derulată la finele lunii aprilie Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crişana în ultimii 18 ani, nu a mai fost ales în Consiliului de Administraţie de acţionari, care au numit 6 dintre cei 7 administratori ai societăţii.

Atunci, Dragoş Bîlteanu a fost reales preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, iar poziţia de vicepreşedinte a fost preluată de Ştefan Dumitru. Alături de Bîlteanu şi Dumitru, în CA se mai regăsesc Ion Stancu, Ali Lakis (reprezentant Banque SBA), Valentin Chiser (din partea grupului Romenergo) şi Adrian Petreanu.

SIF Banat-Crişana a anunţat, la mijlocul lunii iunie, că a cumpărat obligaţiuni de aproape 27 milioane lei emise de către Romenergo. Titlurile respective au o dobândă de 8% pe an.

Cea mai importantă investiţie a SIF Banat-Crişana în acest an este preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest. SIF Banat-Crişana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

SIF Banat-Crişana a încheiat primul semestru cu un activ net de 1,39 miliarde lei, în scădere cu aproape 5% faţă de luna mai, în principal din cauza corecţiei înregistrate de acţiunile Erste, titluri care au o pondere importantă în portofoliul societăţii de investiţii financiare. Profitul consemnat în primele şase luni, de doar 28,7 milioane lei (6,5 milioane euro), a fost cel mai mic dintre câştigurile celor cinci SIF-uri şi, totodată, de peste trei ori sub cel din perioada similară a anului trecut, de 96,5 milioane lei.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu numai 0,1%, la 1,034 lei. La acest preţ, capitalizarea bursieră a companiei este de 567,5 milioane lei (129,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...