Există 49% şanse ca fenomenul La Nina să se dezvolte în timpul perioadei iunie-august, acest procent urmând să crească la 69% pentru perioada iulie-septembrie, a anunţat Centrul pentru Predicţii Climatice (CPC) din cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite în prognoza sa din luna mai.
De ce este important acest fenomen
Ciclul de tipare meteorologice – care pot cauza incendii de vegetaţie, cicloane tropicale şi secete prelungite – este vital pentru fermierii din lumea întreagă.
În America Latină, aceste fenomene au afectat culturi cum sunt cele de grâu, soia şi porumb, afectând economiile din regiune, care depind adeseori foarte mult de agricultură.
Vremea caldă şi uscată din Asia în timpul fenomenului El Nino de anul trecut a determinat India, un important producător de orez, să îşi restricţioneze exporturile după un sezon musonic de slabă intensitate, în timp ce producţia de grâu a Australiei, al doilea exportator mondial, a fost grav afectată. Însă ploile abundente din mai multe zone ale Americilor au îmbunătăţit perspectivele producţiei agricole în Argentina şi în câmpiile din sudul Statelor Unite.
Întregul tipar meteorologic ce cuprinde El Nino, La Nina şi o fază neutră între cele două fenomene durează de obicei între doi şi şapte ani.
Experţii au avertizat că ţările din America Latină ar trebui să se plaseze în stare de alertă întrucât o trecere rapidă la fenomenul La Nina ar putea să le lase, de această dată, prea puţin timp populaţiilor şi culturilor pentru a se reface.
Biroul de meteorologie din Australia a anunţat luna trecută că El Nino s-a încheiat în această ţară.
„Este posibil ca La Nina să afecteze producţia de grâu şi porumb în SUA, precum şi producţia de soia, orz, grâu şi porumb în America Latină, inclusiv în Brazilia, Argentina şi Uruguay”, a declarat Sabrin Chowdhury, directoarea departamentului de mărfuri din cadrul companiei BMI Research.
„Acest fenomen meteorologic este asociat cu secete de lungă durată în întreaga regiune americană, declanşând o calitate slabă a recoltelor şi o scădere a randamentelor medii, ceea ce agravează şi mai mult problemele de aprovizionare la nivel mondial”, a adăugat ea.