Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis că 126 de mărci ale Realitatea sunt deţinute de societăţile E-Boutique KFT şi Win Win Business, controlate de Elan Schwartzenberg, însă Cozmin Guşă, acţionarul majoritar al Realitatea Media, spune că această decizie este „procedurală” şi „nu-şi va produce efectele”.
Elan Schwartzenberg a declarat, pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte continuarea emisiei Realitatea TV cu actuala siglă, precizând că nu şi-ar prea dori să revină în managementul televiziunii, având în vedere că, din ziua preluării ei, a avut doar probleme.
„În ce mă priveşte, ştiu că am amenajat integral actualul sediu, am achitat un an salariile la zi, am plătit multe din datoriile acumulate înainte să preiau şi cred că am fost aproape neimplicat în politica redacţională, pe şleau libertate totală; mai mult, la momentul plecării mele am lăsat în cont suma de 1,7 M euro! Referitor la intenţiile mele, vă garantez că doresc continuarea emisiei sub actuala siglă dar nu cred că-mi doresc să revin în management, nu vreau partid, nu fac politică şi în general cosider că din ziua preluării am avut doar probleme directe şi indirecte din cauza acestui post pe care l-am tratat în naivitatea mea ca pe oricare afacere, el fiind de fapt un ghem de interese şi intrigi de nedesluşit de o minte normală… Mi-am propus ca la finalul acestei saga să spun povestea în mod public dar mă gândesc că implicaţiile pot fi mai grave decât un cutremur…”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Elan Schwartzenberg.
Referindu-se la afirmaţiile pe care le face Cozmin Guşă, Elan Schwartzenberg a spus că nu doreşte să polemizeze cu nimeni, precizând că avocatul Gheorghe Piperea a lămurit toate aspectele juridice. „Domnia sa şi toată echipa lui sunt singurii care înţeleg complexitatea acestui caz”, a spus Elan Schwartzenberg.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat, marţi, câştig de cauză societăţilor E-Boutique KFT şi Win Win Business & Lobby Company Limited, într-un proces privind proprietarul mărcilor Realitatea Media SA.
Decizia CAB – care a admis recursurile depuse de E-Boutique KFT şi Win Win Business & Lobby Company Limited în acest proces – este „irevocabilă”.
„Modifică în tot sentinţa atacată, în sensul că: admite contestaţiile formulate de E-Boutique Kft. şi de Win Win Business & Lobby Company Limited împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar prin Decizia nr. 5285/23.05.2012. Desfiinţează măsurile administratorului judiciar privind anularea procesului verbal de licitaţie nr. 3144/17.04.2012 şi a contractului de cesiune de mărci încheiat la 18.04.2012, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate de S.C. PSV Company S.A. şi de S.C. Strategies – Research – Investments S.R.L”, se arată în decizie.
Societatea Strategies Research Investments SRL, ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%), este asociatul majoritar al Realitatea Media SA, care deţine, printre altele, licenţele audiovizuale ale televiziunilor Realitatea TV, Money Channel şi ale posturilor de radio Realitatea FM şi Radio Guerrilla.
Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul societăţii E-Boutique KFT în acest proces, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că, prin decizia dată luni de CAB, Elan Schwartzenberg redevine proprietarul a 126 de mărci ale Realitatea Media.
„E vorba de 126 de mărci. Ele au fost vândute cu acordul Comitetului Director (al Realitatea Media, n.r.) anul trecut în mai (când Rovigo era administrator judiciar al Realitatea Media, n.r.). După ce s-a perfectat vânzarea şi inclusiv s-au achitat sumele necesare, 5,7 milioane de lei, administratorul judiciar (Florin Bercea, n.r.) pur şi simplu, din proprie iniţiativă, a anulat această vânzare şi a dispus el, din proprie iniţiativă, deşi nu avea competenţa conform legii, repunerea în situaţia anterioară, care însemna că mărcile se întorc la Realitatea, respectiv suma de bani plătită se întoarce la această societate Win Win. Dacă cel puţin teoretic mărcile s-au întors la Realitatea, banii nu s-au mai întors (la Win Win, n.r.). S-a făcut o contestaţie împotriva acestei măsuri la judecătorul sindic. Judecătorul sindic – care întotdeauna, începând de atunci, a dat câştig de cauză Realitatea Media prin echipa Bercea, administratorul special – a respins această contestaţie şi am făcut recurs: eu, reprezentantul E-Boutique, şi Win Win, reprezentată de Zamfirescu, Racoţi şi Partenerii (în faza de judecată la CAB). S-a admis recursul şi măsura luată de administrator, inclusiv sentinţa abuzivului judecător sindic – sunt 12 hotărâri deja pe care le-am desfiinţat ale judecătorului sindic -, s-a desfiinţat şi măsura administratorului special Rovigo (primul administrator, pentru că sunt vreo cinci, care au fost scoşi din joben până acum), ceea ce înseamnă că revenim la situaţia din mai 2012 şi Win Win este proprietarul acestor 126 de mărci”, a spus Gheorghe Piperea.
El a precizat că între aceste mărci se numără Realitatea TV, Realitatea FM, Money Channel şi Radio Guerrilla.
„Această decizie de astăzi practic închide discuţia, pentru că redevine proprietar cel care a fost proprietar de la început, inclusiv al Realităţii Media ca acţionariat, adică Win Win, care este deţinută de Elan Schwartzenberg. Elan Schwartzenberg redevine proprietar al mărcilor Realitatea, asta în condiţiile în care, între timp, el împrumutase societatea cu peste 10 milioane de euro, sumă în care este inclus şi acest preţ de mărci, pentru că acel contract fusese făcut ca să salveze business-ul Realitatea, lucru care nu s-a mai putut, datorită intervenţiei masive a echipei Bercea, respectiv a judecătorului sindic”, a spus Gheorghe Piperea.
Piperea a subliniat că el, personal, nu este proprietar al acestor mărci. „Am mai auzit prostii de genul acesta. Proprietarul este Elan Schwartzenberg, iar eu am fost un simplu avocat. E-Boutique este o societate deţinută tot de Elan Schwartzenberg, care este şi creditorul majoritar al Realitatea Media. Eu practic mi-am terminat munca, disputa a fost practic între aceste două echipe, Elan Schwartzenberg şi echipa domnului Bercea, care are în spate nişte nume”, a spus Gheorghe Piperea.
Următorul pas în această dispută este, potrivit lui Piperea, înregistrarea acestor mărci „pe numele Win Win şi la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, n.r.) şi la CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului, n.r.)”.
„Realitatea Media SA, începând de astăzi, foloseşte ilegal aceste mărci. De un an de zile ar fi trebuit ca, pentru a putea să folosească în continuare aceste mărci, să achite o sumă de 10.000 de euro pe lună cu titlul de rată de leasing, pentru că era vorba despre un «sale and lease-back», lucru care bineînţeles că nu s-a întâmplat”, a spus Piperea.
El a precizat că documentele cu privire la noul proprietar al mărcilor Realitatea vor fi depuse la CNA începând de marţi.
Pe de altă parte, Gheorghe Piperea a precizat că a cerut deja CNA „să anuleze” marca Realitatea Plus, o licenţă audiovizuală deţinută tot de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru. „Probabil că se aştepta la hotărârea asta de astăzi şi probabil că şi-a făcut o variantă de backup (licenţa Realitatea Plus, n.r.) (…) Sunt nişte proceduri în curs de derulare”, a mai spus Piperea.
Contactat vineri de MEDIAFAX, Cozmin Guşă a declarat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este una „procedurală”, care nu-şi va produce efectele.
„Nu am nicio emoţie legat de verdictul final, în sensul în care va fi în favoarea noastră, din cel puţin două motive. Primul: este o decizie procedurală care nu-şi va produce efectele din pricina faptului că cel puţin una dintre entităţi, respectiv E-Boutique, nu are nicio calitate procesuală, nefiind înregistrată definitiv în acest moment ca şi creditor, respectiv faptul că celălalt reclamant, respectiv Win Win, nu poate să demonstreze că a desfăşurat o operaţiune legală, în condiţiile în care este evidentă dorinţa de devalizare a patrimoniului Realitatea Media, dorită de către aceşti creditori în condiţiile în care restul creditorilor s-au opus. Şi al doilea element, care are o maximă importanţă: faptul că pe rol sunt alte acţiuni validate de către instanţe şi care, fiind aprobate de către restul creditorilor, marchează într-un mod semnificativ dorinţa unor entităţi fizice sau juridice de a folosi în interes personal, printr-o procedură frauduloasă de înstrăinare a brandului, rezultatele acestui demers fraudulos. Practic, în următoarea perioadă, se vor repune pe rol toate aceste elemente pe care vi le-am relatat şi care vor marca intenţia unor persoane certate cu legea românească, care fie au părăsit România de circa un an, fie au dispărut fizic de exact un an (Codruţ Marta, care a dispărut pe 21 mai 2012) de a-şi negocia imunitatea în faţa legii, prin fluturarea acestei pseudodecizii care ar marca proprietatea lor asupra mărcilor”, a spus Cozmin Guşă.
Întrebat dacă pe lângă Codruţ Marta face referire şi la Elan Schwartenberg, Cozmin Guşă a spus: „Eu ştiu că sunt ei doi şi sugerez că şi instituţiile statului ştiu că în spatele acestui Win Win sunt aceşti doi domni, care au dispărut din România de un an de zile”.
Cozmin Guşă a precizat că situaţia în privinţa mărcilor Realitatea va rămâne la fel. „Îi asigur atât pe angajaţii trustului Realitatea Media, cât şi pe colaboratori şi pe fanii noştri că situaţia va rămâne exact cum este în acest moment, aceşti domni certaţi cu legea neavând vreo şansă juridică de a-şi implementa proiectul fraudulos (…) Decizia Curţii de Apel deschide pârtie pentru celelalte dosare care marchează în mod foarte clar acţiunile frauduloase ale E-Boutique şi ale Win Win. Este o chestie parţială şi practic oamenii care se bucură se bucură pentru o singură zi”, a spus Cozmin Guşă.
Totodată, răspunzând unei întrebări privind calitatea de creditor a E-Boutique KFT, Cozmin Guşă a spus: „Firma nu mai are calitatea de creditor la adunarea creditorilor, dintr-un simplu motiv. Capitalul pe care şi-l revendică ca şi creditor a fost folosit şi la majorarea capitalului social al Realitatea Media ca acţionar, care a fost acceptată, şi nu poate să aibă calitate dublă”.
CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.
Societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licenţă, în conformitate cu Legea audiovizualului şi cu Decizia CNA numărul 488.
Acţionariatul societăţii Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerţului, după cum agenţia MEDIAFAX a relatat pe 20 martie.
Din acţionariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvenţă, a ieşit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acţionariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.
În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)
Ceilalţi asociaţi ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Naţional „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este şi administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).
Pe de altă parte, modificarea acţionariatului Realitatea Media SA la Oficiul Registrului Comerţului vine în continuarea afirmaţiilor pe care Cozmin Guşă le-a făcut pe 17 ianuarie 2013, la şedinţa CNA. Atunci, o societate controlată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru a primit o licenţă audiovizuală prin satelit pentru lansarea televiziunii Realitatea Plus, care ar urma să emită în România, ţările din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.
La respectiva şedinţă a CNA, Cozmin Guşă a declarat că el şi Maricel Păcuraru sunt acţionarii majoritari (80%) ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizând că, la momentul respectiv, exista un proces în derulare în respectiva ţară pentru ca justiţia să le recunoască oficial această calitate.
În aceeaşi şedinţă, Narcisa Iorga, membru al CNA, i-a spus lui Cozmin Guşă că, potrivit Legii audiovizualului, societatea Realitatea Media SA are obligaţia să prezinte la CNA acţionariatul real. Iorga a precizat atunci că, potrivit documentelor depuse la CNA, acţionar majoritar al Realitatea Media era la momentul respectiv Elan Schwartzenberg. „Îmi aduc aminte că însuşi dumneavoastră aţi spus că Ioana Vântu este acţionarul majoritar al Bluelink Comunicazione”, i-a mai spus Narcisa Iorga lui Cozmin Guşă.
„A fost o perioadă în care noi nu am acţionat trustee-ul pe care îl aveam, în schimb ei au acţionat trustee-ul pe care îl aveau în legătură cu Elan Schwartzenberg, în urma căruia Elan Schwartzenberg nu mai era acel acţionar în proporţia pe care dumneavoastră aţi menţionat-o. Însă aceasta este o discuţie juridică care nu are relevanţă pentru o societate în insolvenţă, care este guvernată prin legile statului român de către creditori, unde nu este nicio îndoială că noi suntem 80%”, a mai spus Cozmin Guşă.
Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este societatea Dinu Urse şi Asociaţii SPRL, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Bercea, prezent, pe 4 octombrie 2012, la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, în calitate de administrator special al Realitatea Media.
Cu acelaşi prilej, Florin Bercea a mai spus că omul de afaceri Elan Schwartzenberg nu a mai participat la adunările generale ale acţionarilor Realitatea Media din iulie, august şi septembrie 2012, iar locul lui a fost luat de Ioana Vântu (fiica omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, n.r.), în calitate de reprezentant al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care, la momentul respectiv, era principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA.
Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.
Totuşi, Ioana Vîntu anunţase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.
Pe de altă parte, Elan Schwartzenberg a declarat, pe 4 iulie 2012, pentru MEDIAFAX, că Bluelink Comunicazione a vândut creanţa pe care o avea la Realitatea Media unei firme din Ungaria, fapt pentru care, atunci, Bluelink mai avea doar o valoare „emoţională”.