Elcen are în vedere investiții în noi centrale electrice în cogenerare în București, pe amplasamentele CET Sud și Grozăvești
“Trebuie să rămână în minte o întrebare, cum încălzim oraşul Bucureşti, cu 2-3 milioane de oameni, cu 600.000 de apartamente racordate, cu 9.000 de instituţii, spitale, şcoli, grădiniţe, care depind de acest sistem. Evident că soluţia este investiţii în centrale pe gaze în cogenerare de înaltă eficienţă şi suntem deschişi la orice investiţii din surse regenerabile care pot eficientiza, care pot veni cu un aport suplimentar în anumite perioade, de exemplu în anumite perioade de vârf, sau apă caldă vara, putem încerca proiecte pilot sau proiecte de cercetare, orice propunere de soluţii regenerabile.
Dar pentru a asigura în Bucureşti cele 1.000 de Gigacalorii necesare încălzirii oraşului este nevoie de investiţii în centrale de de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaze”, a declarat administratorul special al Elcen, la o conferință pe teme de energie organizată de publicația profit.ro.
Crețu afirmă că s-au identificat posibillele amplasamente și necesarul de energie, iar compania speră să poată obține finanțate din deja mult-discutatul Fond de Modernizare, din care România ar putea beneficia de circa 6,7 miliarde de euro, bani europeni pentru proiecte energetice.
“În primul rând la CET Sud, care asigură aproape jumătate din consumul din Bucureşti suntem în curs de elaborare studiului de fezabilitate, vedem dacă vor fi 200 sau 400 de MW, cât va fi cazul. Studiul de fezabilitate va arăta care este configuraţia ca mărime la CET Sud, din estimarea specialiştilor noştri este de cel puţin 200 MW. La CET Grozăveşti – avem studiu de fezabilitate pentru o centrală de 50 de MW.
Cel târziu în anul 2021 este nevoie de demararea acestor investiţii, pentru a avea următorii 20 de ani siguranţa sistemului.
În paralel este proiectul pe fonduri europene de reabilitare a conductelor, a fost depus în iulie 2020, iar dacă în 2021 putem intra în linie dreaptă, avem în faţă mulţi ani de reabilitare a conductelor, în paralel cu noile centrale”, a spus Crețu.
Momentan, Elcen operează o singură unitate în cogenerare de înaltă eficiență, un grup pe gaze în ciclu combinat la CET Vest, cu o capacitate de 186 MW.