ELCEN începe executarea silită a Primăriei Bucureşti. O lege îi permite să poprească încasările din taxe şi impozite

17 02. 2015
executare_silita_bunuri_48265500

Producătorul de energie electrică şi termică ELCEN cere executarea silită a Primăriei Bucureşti pentru 228 de milioane de lei, subvenţie pentru producţia agentului termic datorată şi neachitată de RADET(societate în subordinea Primăriei) în 2014.  ELCEN nu a apelat la instanţă, ci a făcut uz de o lege existentă care permite impunerea autorităţii centrale a statului în relaţia cu autorităţile locale. Astfel, în ianuarie, ELCEN a notificat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminsitraţiei Publice pentru un rest neîncasat de 227  milioane de lei din subvenţia pe care trebuia s-o primească de la Primărie. În continuare, Ministerul Dezvoltării (MDRAP) şi Ministerul Finanţelor pot popri încasările din taxe şi impozite ale Primăriei până la concurenţa sumelor restante către Elcen.

Potrivit directorului general al ELCEN, Gabriel Ignat, notificarea MDRAP reprezintă singura şansă pentru ca Elcen să recupereze ce-i al său. „Este un pas legal, dar care nu a mai fost făcut niciodată de cineva din conducerea ELCEN în toţi cei 10 ani de când există o lege în acest sens. Mereu se primea mai puţin din subvenţie şi nimeni nu reacţiona. Sau dacă se gândea să acţioneze, imediat era schimbat. Noi ne apărăm drepturile noastre şi am încercat să atragem şi RADET în demersul nostru, dar ei sunt mai degrabă sceptici. În prezent, MDRAP a cerut Primăriei Bucureşti să prezinte documenze cu sumele ce trebuia virate pe subvenţie, şi ce s-a virat efectiv. Un răspuns va veni până la sfârşitul acestei luni. Dacă avem noi dreptate, atunci MDRAP, împreună cu Ministerul de Finanţe, poate popri încasarile din impozite şi taxe ale Primăriei Bucureşti până la concurenţa sumei restante din subvenţie. Banii se adună într-un cont al Trezoreriei, apoi sunt viraţi către noi”, explică Ignat.

OUG 36/2006, cu modificările ulterioare, prevede că, în situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale aprobă preţuri locale ale energiei termice facturate populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenţei.

Mai mult, Articolul 5 din OUG arată că „În cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu cuprind în bugetul local sumele stabilite potrivit alin. (4) sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administraţiei şi Internelor. În baza ordinului comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, direcţiile generale ale finanţelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligaţiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligaţiilor respective ”.

„În 2014, gradul mediu de încasare al energiei termice a fost de 60%. În perioada 1 ianuarie – 11 februarie 2015, ELCEN a înregistrat un grad mediu de încasare de 33%, calculat prin raportarea încasărilor din contul escrow al ELCEN la valoarea energiei termice și a dobânzilor facturate pentru aceeași perioadă.

Valoarea subvenției virate în perioada ianuarie – februarie 2015 a fost de  61 milioane de lei, față de 478 milioane de lei subvenția restantă (228 milioane de lei, conform adresei RADET nr. 42408/29.12.2014 pentru perioada februarie – noiembrie 2014 și subvenția estimată pentru decembrie 2014 și ianuarie 2015 – 250 milioane de lei)”, explică reprezentanţii ELCEN.

Potrivit acestora, la 31 ianuarie 2015, RADET datora ELCEN 3.580 milioane de lei, din care:

 – 2.503 milioane de lei energie termică
 – 431 milioane de lei dobânzi de întârziere
 – 646 milioane de lei penalități în diferite stadii de judecată

Întârzierea la plată a facturilor de energie termică este de peste doi ani. În prezent, conform evidenței contabile, se încasează de la RADET factura din decembrie 2012.

În data de 18.12.2008, Ministerul Economiei și Finanțelor, Electrocentrale București S.A., RADET București și sucursala Electrocentrale București au încheiat un Protocol privind plata eșalonată a datoriilor RADET către ELCEN, reprezentând energia termică livrată în perioada decembrie 2007 – noiembrie 2008, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 424/2008. Primăria Capitalei a achitat 484 milioane de lei din suma totală eșalonată de 743 milioane de lei, diferența de 259 milioane fiind restantă încă din anul 2011.

Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, declara, la sfârşitul anului trecut, că PMB a plătit Elcen 466 de milioane de lei din subvenţia pentru anul trecut, dintr-un total aprobat în Consiliul General de 522 de milioane de lei, în timp ce directorul Elcen afirmă că societatea pe care o conduce poate dovedi cu acte că tot ce a încasat au fost circa 250 de milioane de lei.

În decembrie, ANRE a aprobat Elcen majorarea costului de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, adică o creştere de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus. Oprescu a anunţat că Primăria va suporta diferenţa de preţ până la sfârşitul acestei luni, pentru ca populaţia să nu plătească în plus la căldură.

ELCEN, companie din subordinea Guvernului care administrează Centralele Electrice de Termoficare (CET) din Bucureşti şi Constanţa, este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.