Una dintre problemele punctuale din această iarnă a alimentării cu energie termică a Bucureștiului a fost rezolvată în această lună. Unii clienți racordați la rețeaua de termoficare au avut de suferit pentru că Vest Energo, producător de energie din vestul Capitalei, și unele centrale mai mici ale Termoenergetica nu au funcționat pentru că nu au avut gaze. Iar cei de la VestEnergo, care este un operator privat, au spus că nu pot funcționa dacă trebuie să plătească prețurile enorme la gaz din aceste luni.
În fața acestei situații, în celebra ordonanță-trenuleț de la finalul anului trecut, a apărut o prevedere în acest sens: “Până la data de 30.04.2022, clienţii finali, producători de energie termică, care utilizează gaze naturale au dreptul să cesioneze în aceleaşi condiţii contractuale o parte din cantitatea de gaze naturale achiziţionată către alţi producători de energie termică din cadrul aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale“.
Elcen, principalul producător de energie termică din București, a semnat toamna trecută contractul pentru achiziția de gaze de la Romgaz, după negocieri dificile. Romgaz a fost în final de acord ca Elcen să plătească pentru următorul an gazele la circa 151 lei/MWh, preț care, chiar dacă este dublu față de cel din contractul care se încheia, era mult mai bun față de prețurile din piață, care de atunci au crescut și mai mult.
Și, în fața situației expuse la începutul textului, Elcen a anunțat că este dispusă să cedeze o parte din gazele contractate de la Romgaz, pentru perioada ianuarie-aprilie 2022. 125.000 MWh către Vest Energo și 135.000 MWh de gaze către Termoenergetica, moștenitoarea RADET, care operează mai multe zeci de centrale termice de cvartal și pe cea de la Casa Presei. Romgaz cere aprobarea acționarilor pentru a fi de acord cu această cesiune, dar solicitarea va fi probabil aprobată
Vest Energo și Termoenergetica plătesc același preț către Romgaz, se schimbă o singură condiție contractuală. Dacă Elcen, fiind încă în insolvență, plătea gazul după 90 de zile, cele două companii îl plătesc în avans.
În ziua redactării acestei știri, funcționau și Vest Energo și centralele operate de Termoenergetica. Problema Termoenergetoca este că, în situația actuală de degradare a rețelei din București, are nevoie de cât mai multe surse de injecție de agent termic în rețea, pentru a asigura căldura orașului, nu doar de centralele Elcen, și de aceea a fost necesară această mișcare.