Elcen: CET Grozăveşti se află în rezervă, de marţi. Oprirea în rezervă nu înseamnă indisponibilizarea centralei
„Necesarul de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti, odată cu încheierea sezonului de încălzire, devine foarte scăzut comparativ cu sezonul de iarnă”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, oprirea în rezervă a CET Grozăveşti a fost efectuată în coordonare cu Termoenergetica Bucureşti, în urma iniţierii de către această companie a procedurilor de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare din capitală.
„Oprirea în rezervă nu înseamnă indisponibilizarea centralei. Instalaţiile din CET Grozăveşti rămân disponibile pentru livrare de energie termică şi electrică. Oprirea în rezervă are loc atunci când necesarul de energie termică destinat alimentării consumatorilor are o pondere mică în termoficare şi nu justifică din punct de vedere tehnic funcţionarea tuturor celor 4 CET-uri. Dacă ar funcţiona toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar pentru termoficare”, se menţionează în comunicat.
Astfel, în perioada următoare, CET-urile Elcen îşi vor modifica treptat regimurile de producere a energiei termice ca o consecinţă a opririi de către Termoenergetica, în mod progresiv, a agentului termic pentru căldură şi a efectuării de către această companie a manevrelor tehnice în punctele termice proprii ce vor conduce la transferul sistemului centralizat de termoficare la regimul de funcţionare de „vară”.
Totodată, oprirea totală de către Termoenergetica a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti va marca trecerea sistemului la schema „de vară”, prin furnizare exclusiv de apă caldă menajeră şi, automat, reducerea semnificativă a necesarului de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti.
CET-urile Elcen se vor alinia la condiţiile de funcţionare în regim „de vară” a sistemului de termoficare, după cum urmează: două CET-uri vor fi oprite în rezervă (disponibile în orice moment pentru livrare de energie termică şi electrică), în timp ce celelalte două CET-uri vor rămâne în funcţiune.
În schema de vară, un singur CET în funcţiune ar putea acoperi întregul necesar de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti.
„Alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din Bucureşti nu va fi afectată pe perioada în care CET-urile vor funcţiona în schema de vară. CET-urile aflate în funcţiune vor acoperi necesarul de agent termic la nivelul întregului oraş. Configuraţia inelară a reţelei de termoficare permite funcţionarea interconectată a CET-urilor şi, în consecinţă, o repartiţie optimă a sarcinii între CET-uri”, se mai precizează în comunicat.