Elcen: Este corect ca noi să plătim taxă de poluare şi centralele de apartament nu?
„Este necesară modernizarea instalațiilor din sectorul termoficării. Este nevoie de decizii ferme și de un mecanism corect care presupune stabilirea finanțării și a perioadei de timp. În perioada următoare se va face un efort uriaș de modernizare, atât a centralelor ELCEN, cât și a rețelei de transport și distribuție. Aproape 600.000 de apartamente din București depind de acest sistem de termoficare. Există un mit care ar trebui demontat, și anume acela că ar fi mai accesibil să ne instalăm centrale de apartament decât să fim racordați la SACET (sistemul de alimentare centralizată cu energie termică). Piața încălzirii ar trebui să se bazeze pe fundamente corecte de competitivitate. Așa cum ELCEN plătește certificate de CO2 de zeci de milioane de euro pentru cantitatea de gaz pe care o folosește, așa și cei care își instalează centrale de apartament ar trebui să plătească o taxă”, a declarat Claudiu Crețu, administrator Special al ELCEN la o conferinţă pe teme de cogenerare.
Ideea unei taxe pe centrala de apartament nu este nouă şi apare regulat în spatial public. Argumentul este că, în contextul preocupărilor pentru mediu ale Comisiei Europene, se taxează producţia de energie pe bază de combustibili fosili, tocmai pentru a se descuraja această formă de energie. În acest sens, toţi producătorii plătesc certificate de emisii, în funcţie de tehnologie, proportional cu cât produc. Centralele pe lignit plătesc cam 0,8 certificate/MWh produs, iar cele pe gaze, circa 0,3 certificate – cele mai eficiente. Acum, pe bursa EEX, preţul unui certificat de CO2 este de circa 25 de euro.
Pe această filosofie, operatorii centralelor şi ai sistemelor de termoficare (gen RADET în Bucureşti) spun că, în condiţiile în care centralele murale pe gaze poluează şi ele, ar trebui să plătească taxă, mai ales că, spun ei, ar polua pe unitatea de energie produsă mai mult decât un CET. În acest sens, s-a adus în discuţie inclusiv regimul de funcţionare: în condiţiile în care un CET are un regim de funcţionare continuu iarna, o centrală murală se opreşte de cel puţin patru ori în 24 de ore, iar la pornire se consumă mai mult gaz, se eliberează mai mult combusitibil nears şi se se emit mai multe noxe, după cum au spus adepţii cogenerării.
Elcen, societate în insolvenţă, administrează cele patru centrale electrice de termoficare din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti.