Iată mesajul de pe pagina Elcen:
“Primarul General al Municipiului București: 👉„S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf (…). Însă aceleași probleme sunt și la producție, pentru ca există centrale din 1964, cele mai vechi.”
ELCEN informează că:
⚙️CET București Vest a fost pusă în funcțiune în 2009
⚙️CET Progresu a fost pusă în funcțiune în 1987
⚙️CET București Sud a fost pusă în funcțiune în 1965
⚙️CET Grozăvești a fost pusă în funcțiune în 1964
CET-urile ELCEN nu au beneficiat de investiții majore în modernizarea echipamentelor pentru că Primăria Capitalei nu a achitat la timp, pentru mai mulți ani, subvenția pentru energia termică produsă și livrată.
Datoriile restante ale Termoenergetica față de ELCEN sunt în prezent în sumă de 803.285.507 lei. Acest lucru se datorează faptului că nu a existat timp de mai mulți ani și nu există nici în prezent o sursă de finanțare sigură: Primăria Municipiului București acumulează datorii mari la plata subvenției, Termoenergetica acumulează implicit datorii la ELCEN, iar ELCEN este în consecință privată de resursele financiare esențiale pentru realizarea investițiilor în modernizarea CET-urilor.
În acest lanț vicios, s-au estompat în timp șansele de modernizare a sistemului de termoficare, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție. Toate la un loc au produs în 2016 intrarea în insolvență a RADET care a atras în mod automat intrarea aproape simultană în insolvență a ELCEN, intrarea în faliment a RADET în 2019 și, în prezent, acumularea de datorii mari într-un timp foarte scurt de către Termoenergetica (înlocuitoarea RADET) față de ELCEN.
Chiar și în aceste condiții, ELCEN furnizează, în schema de vară, agent termic la parametrii optimi de funcționare până la gardul CET-urilor, conform comenzii Termoenergetica. De aceea, din punct de vedere al activității prestate de ELCEN, necesarul de agent termic pentru apă caldă pentru locuitorii orașului este în prezent asigurat.
E nevoie de modernizarea CET-urilor și există suficienți bani europeni disponibili pentru acest lucru. Totuși, neplata de către PMB a subvenției – cauza intrării în insolvență a ELCEN – face deocamdată dificilă atragerea banilor europeni pentru implementarea unor grupuri noi la ELCEN.
Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică ar permite o bună funcționare a sistemului de termoficare, a sistemului energetic național, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută”.
Citește și: