Elcen o acuză pe Firea că minte în încercarea de a arunca asupra companiei răspunderea pentru problema apei calde din București

După ce primarul general al Capitalei a declarat astăzi că pentru problema de alimentare cu apă caldă a sectoarelor 2 și 3 este prelungirea reviziei CET Sud de la o lună, cât era prevăzută inițial, la o perioadă mai îndelungată, Elcen, companie în proprietatea căreia se află CET Sud, a reacționat rapid și a trimis un comunicat de presă în care o acuză pe Firea că minte în încercarea disperată de a găsi un țap ispășitor pentru a ascunde problema reală a termoficării din București.
Economica.net - mar, 28 iul. 2020, 14:37
Elcen o acuză pe Firea că minte în încercarea de a arunca asupra companiei răspunderea pentru problema apei calde din București

Elcen consideră că PMB dă dovadă de lipsă de capacitate de a gestiona o problemă cu un asemenea impact socio-economic și din acest motiv , primarul general lansează informații mincinoase în spațiul public. Firea a explicat că din cauza că apa caldă trebuie să parcurgă distanțe mari din cauza că este furnizată locuitorilor din sectoarele 2 și 3 de la CET-uri aflate mai departe, în condițiile opririi CET Sud (foto), atunci apar probleme în privința aprovizionării.

Aici găsiți declarațiile făcute de Gabriela Firea care au stârnit reacția Elcen:

Elcen contrazice aceste afirmații, pe care le consideră tendențioase, și susține că în perioada sezonului cald funcționează cu doar două centrale, din cele patru pe care le deține, întrucât vara este oprită furnizarea căldurii. Acest lucru se petrece în fiecare an odată cu trecerea de la regimul de iarnă la regimul de vară, în baza unei notificări a C.M. Termoenergetica S.A. emise către Elcen ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare, se specifică în comunicat.

În fiecare an, pe toată perioada verii, operatorul rețelei de termoficare asigură alimentarea cu apă caldă a locuitorilor Capitalei fără nici un fel de restricți din partea Elcen,  întrucât societatea produce apă caldă din două centrale simultan, mai susțin reprezentanții societății.

Compania îi asigura pe bucureșteni că poate furniza fără nicio problema necesarul de apă caldă pentru locuitorii Capitalei, din punct de vedere al debitului, presiunii și temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale aflate în funcțiune (CET Progresu și CET București Vest).

Elcen mai explică faptul că pe baza unui program de revizii și reparații anual, stabilit de comun acord cu operatorul rețelei de termoficare încă de la începutul anului, CET București Sud intră în fiecare an în revizie programată. Această revizie este extrem de importantă în  vederea pregătirii pentru sezonul de încălzire următor, în cazul de față 2020-2021. Consumatorii din capitală nu sunt afectați în nici un fel de efectuarea acestei revizii, întrucât capacitățile de producție ale Elcen acoperă fără probleme cererea de apă caldă, dă asigurări compania.

Societatea declara însă că nu are nicio răspundere pentru situația avansată de degradare în care se află rețeaua de transport și distribuție a agentului termic, această răspundere revenind firmei Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei.
 
„Dacă Elcen se ocupă de reviziile anuale tocmai pentru că cetățenii să nu aibă de suferit, lipsa de interes din partea PMB și a oricăror investiții în infrastructura de termoficare, au adus rețeaua în starea tehnică dramatică în care se află astăzi. Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în rețea s-au dublat ajungând de la 1.000 la peste 2000 de tone de apă fierbinte pe oră, presiunea în conducte a scăzut la limita de avarie, iar debitul de apă de adaos a crescut constant”, se mai precizează în comunicat.

Elcen precizează că până în anul 2017, în timpul verii, se livra apă de adaos doar din cele două centrale aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică și nu erau probleme cu furnizarea apei calde către cetățeni. În prezent însă, Termoenergetică solicită frecvent livrarea de apă de adaos din toate centralele Elcen din cauza stării avansate de degradare a rețelei.

Compania nu ezită să acuze PMB de incapacitate de a atrage fonduri europene nerambursabile (aproximativ 180 de milioane de euro prin Program Infrastructură Mare 2014 – 2020) și de superficialitate pentru că în loc să se concentreze pe investiții a preferat să arunce banii pe campanii de imagine și pe festivaluri.

„Nerespectarea de către PMB a obligațiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală și motivul pentru care bucureștenii nu beneficiază de apă caldă. Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetică față de ELCEN la acest moment sunt de  aproximativ  450 de  milioane  de  lei,  situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor”, se încheie comunicatul.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...