ELCEN reaminteşte faptul că preţul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârşitul fiecărui an, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru anul următor, scrie Agerpres.
‘Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat preţul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agenţii economici. Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile preţurilor de referinţă pentru energia termică destinată consumatorilor casnici şi agenţilor economici, stabilite de către ANRE, se regăsesc în Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 803/4.XI.2014’, precizează ELCEN, într-un comunicat remis AGERPRES.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă a declarat marţi, pentru AGERPRES, că majorarea preţului de producţie a energiei termice de la ELCEN este cauzată de creşterea cu 13% a preţului la gazele naturale, componentă ce reprezintă 70-75% din costurile totale.
El a subliniat că ELCEN, asemenea tuturor celorlalţi 37 de producători de energie termică din România, beneficiază de ajutor de stat privind cogenerarea de înaltă eficienţă, ajutor pe care îl plăteşte toată populaţia României, prin factura de energie, şi trebuie să prezinte anual ANRE costurile de producţie.
‘Fac o declaraţie privind evoluţia costuri de producţie, pentru că în fiecare an ANRE e obligată să analizeze şi să ajusteze pentru anul următor preţul de producere a energiei termice şi energiei electrice, pentru că vorbim de cogenerare. Pe baza datelor pe care le-a transmis ELCEN în cursul anului 2014, până în septembrie, pentru că perioada de analiză este 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014, perioada de analiză aferentă anului gazier, care este puţin modificat de anul calendaristic, pentru această perioadă se constată o creştere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, creştere datorată preţului gazelor, care s-a majorat cu 13 la sută. Acesta reprezintă o componentă de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Creşterea preţului gazelor s-a reflectat în creşterea preţului de producţie cu 10,22% pentru consumatorii casnici, cu 1,91% pentru consumatorii non casnici racordaţi la RADET, cei ce primesc energie termic produsă de Elcenlcelcen şi furnizată prin RADET. Preţul pe care ANRE l-a aprobat pe baza datelor transmise de ELCEN în cursul anului 2014, preţ valabil de la 1 ianuarie 2015, este mai mare cu 10,22% pentru consumatorii casnici şi, respectiv, 1,91% pentru consumatorii non-casnici’, a explicat Emil Calotă.
El a subliniat că acest preţ de producţie nu este cel de livrare, de furnizare, căruia i se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi furnizare ale RADET.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat marţi că Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producţie a energiei termice în lunile de iarnă.
‘Până se face cald afară (vom asigura subvenţia – n.r.), după care vom trece la ceea ce înseamnă investiţii făcute direct în CET-uri şi în reţeaua de distribuţie, în aşa fel încât iarna lui 2015 – 2016 să nu ne prindă în această postură în care multe structuri ale statului se joacă cu noi şi nu fac altceva decât să mărească preţul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupaţi de încălzirea populaţiei’, a declarat Oprescu la Primăria Capitalei.
El a spus că pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015.
‘Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creştere de cost a producţiei de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus’, a precizat primarul general.
‘RADET anunţa că nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al preţului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată, şi nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creştere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi îndreptată împotriva cetăţeanului’, a menţionat Oprescu.
El a spus că pentru 2014 au fost aprobaţi prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenţiei la energia termică.