Compania a raportat o cifră de afaceri de 1,27 miliarde de lei (289,2 milioane euro), în scădere cu 3,6% de la 1,32 miliarde de lei în aceeaşi paerioadă din 2012, potrivit datelor ELCEN transmise la solicitarea MEDIAFAX.
Aproximativ jumătate din cifra de afaceri este reprezentată de vânzarea de energie electrică, iar cealaltă jumătate de livrarea de energie termică.
Veniturile ELCEN au stagnat la 1,5 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au coborât cu 16,5%, de la 1,5 miliarde de lei, la 1,25 miliarde de lei.
Compania livrează energia termică indirect clienţilor finali, prin intermediul RADET, societate cu care ar urma să fuzioneze.
Livrările de electricitate ale ELCEN au scăzut cu 23% în primele nouă luni, de la 2,11 milioane MWh, la 1,62 milioane MWh, ca urmare a deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a obliga compania să livreze doar pe piaţa concurenţială.
„Diminuarea cantităţii de energie electrică livrată se datorează deciziei ANRE de dereglementare totală pentru Electrocentrale Bucureşti, care, începând cu 1 iulie 2013, nu mai livrează energie electrică pe piaţa reglementată fiind obligată de ANRE să activeze doar pe pieţele concurenţiale”, precizează compania.
RADET are restanţe de plată către ELCEN în valoare totală de 3,26 miliarde de lei (741 milioane euro), din care 994,5 milioane de lei reprezintă penalizările de întârziere.
ELCEN, controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, operează în Bucureşti şi Constanţa, fiind principalul furnizor de energie termică pentru clienţii din cele două oraşe.