‘De ce se opune ELCEN? Odată cu transferul acţiunilor cu titlu gratuit din domeniul privat al statului, respectiv Ministerul Energiei, în domeniul privat al Municipalităţii, acest transfer va fi însoţit de un control al unei autorităţi a statului care va demasca nelegalităţi şi pierderi foarte mari la Electrocentrale Bucureşti’, a declarat consilierul municipal cu prilejul şedinţei CGMB.
Nicolaescu a ţinut să menţioneze câteva dintre acestea.
‘La acest moment perla coroanei în sistemul energetic naţional, ciclu combinat de la CET Vest, nu funcţionează din mai. De cinci ani trebuie să intre în reparaţii capitale, respectiv schimbarea unor piese de schimb la turbina de aburi. S-a prelungit licitaţia, a avut loc licitaţia, nu s-a respectat caietul de sarcini, nu funcţionează ciclu combinat şi vă spun că la acest moment sunt pierderi extraordinar de mari. La fiecare zece zile avem 1 milion de euro. Din calculele mele, acest ciclu combinat nu va putea fi pus în funcţiune decât în partea a doua a acestui an, până la acel moment ştiţi care vor fi pierderile? În jur de 30 – 35 de milioane de euro. Cine suportă? Locuitorii Capitalei’, a spus Nicolaescu.
Potrivit acestuia, al doilea aspect este neînregistrarea pe cheltuieli a unei facturi de penalităţi de 400 de milioane de euro emisă de Romgaz.
‘Supracompensarea calculată de ELCEN a fost mincinoasă şi declarată zero de către ANRE şi li se impută acum o factură de 280 de milioane de lei’, a spus Nicolaescu.
El a tras un semnal de alarmă privind modul în care se tergiversează avizele necesare de la ministere pentru a aproba hotărârea de Guvern privind realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru locuitorii Capitalei la un tarif ‘suportabil’ de către populaţie şi un efort ‘rezonabil’ din partea Municipalităţii.
‘Suntem pe 2 februarie, la aproape 2 ani de când a fost aprobat memorandumul care prevedea termene prin care la sfârşitul toamnei trecute trebuia să aibă loc fuziunea dintre producătorul ELCEN şi transportatorul şi distribuitorul RADET de aşa manieră încât să ducă la creşterea eficienţei energetice şi aici mă refer la întregul lanţ tehnologic, pornind de la producţie, transport, distribuţie. La acest moment, în februarie 2015, ne aflam la o plimbare a proiectului hotărârii de Guvern între diferite ministere care avizează sau nu avizează’, a declarat Nicolaescu.
În opinia primarul general Sorin Oprescu, cu cât întârzie mai mult fuziunea RADET-ELCEN, cu atât se cheltuie ‘bani aiurea’.
‘Marţi este din nou întâlnire cu primul ministru, miniştri de resort, deoarece cu cât întârziem mai mult cu atât nu facem altceva decât să cheltuim bani aiurea, bani care sunt ai populaţiei’, a adăugat Oprescu.