Situație grea pentru curentul și căldura Capitalei: Elcen primește puțin gaz la preț mic, pentru tot gazul i se cere plata în avans, nu primește banii pentru energia termică livrată. Fără bani de la Guvern, riscă să nu treacă iarna

Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, avertizează că este posibil să nu poată trece iarna: gazul ieftin alocat prin OUG 27 este doar pentru o mică parte din consum, și pentru tot gazul, inclusiv cel scump, trebuie să plătească în avans, deși, dacă este prea scump, compania ar putea să oprească și producția de energie electrică, pentru că și ea devine prea scumpă. Pe de altă parte, compania are deja de primit, în prag de iarnă, peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica pentru energia termică livrată și neplătită, iar suma ar putea crește. Termoenergetica nu are bani, și cere de la Primăria Capitalei, care nu mai are nici ea bani după ce a plătit integral subvenția, și îi cere de la Guvern. 600 de milioane de lei.
Mihai Nicuţ - lun, 14 nov. 2022, 11:03
Situație grea pentru curentul și căldura Capitalei: Elcen primește puțin gaz la preț mic, pentru tot gazul i se cere plata în avans, nu primește banii pentru energia termică livrată. Fără bani de la Guvern, riscă să nu treacă iarna

Mai întâi, iată întrebările adresate de noi administratorului special al Elcen, Adrian Tudora, și răspunsurile primite:

Înțeleg că ANRE a aprobat majorarea prețului de producție a gigacaloriei pentru ELCEN de la 329 lei la 414 lei. De ce, în condițiile în care, pe baza OUG 27, Romgaz trebuie să vândă integral gazul pentru producția de energie termică destinată populației, la 150 de lei/MWh, în final?

Gazul pe care ELCEN îl folosește în prezent pentru producerea de energie termică pentru populație este compus din:

  1. gazul din producția curentă a producătorilor de gaze care are prețul de 150 de lei (pentru perioada septembrie 2022 – martie 2023) și
  2. gazul din depozit achiziționat tot în baza OUG 27/2022 care este la prețul de 250 de lei (pentru perioada aprilie 2022 – septembrie 2022)

Rezultă un mix al prețului de gaz de 163,5 lei care este mai mare față de prețul pe care l-a luat ANRE în considerare la stabilirea tarifului precedent. În consecință, majorarea se datorează creșterii prețului gazului.

De asemenea, trebuie să se țină cont și de faptul că înaintea emiterii de către ANRE către ELCEN a Deciziei privind aprobarea prețurilor reglementate pentru energia termică livrată în SACET din centralele ELCEN, există o metodologie de stabilire a prețurilor pentru energie termică livrată în SACET din centrale cu unități de cogenerare care nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență și un Ordin al președintelui ANRE (127/2022) care aprobă prețurile de referință pentru energia termică livrată în SACET din centrale cu unități de cogenerare ce nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență.

Este semnat contract cu Romgaz pentru gazele necesare pentru anul gazier care începe de la 1 octombrie? Dacă nu este, de ce nu este?

ELCEN a semnat cu Romgaz un contract pentru furnizarea de gaze naturale DOAR pentru producerea de energie termică pentru populație pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Prețul pe care îl plătește ELCEN în momentul de față către ROMGAZ este cel stabilit de OUG 27/2022, adică 150 de lei, însă doar pentru componenta de energie termică pentru populație.

Pentru producerea de energie electrică și pentru restul gazelor necesare pentru non-casnici, ELCEN nu are cantități de gaze alocate de către Romgaz și, implicit, nu are un  preț al gazului propus de către Romgaz începând cu luna noiembrie.

În aceste condiții, în momentul de față, pentru producerea de energie electrică, ELCEN consumă gazele pe care le-a înmagazinat în depozitul propriu în anii gazieri precedenți. Totuși, această cantitate înmagazinată este limitată, în sensul în care ELCEN va putea asigura necesarul pentru componenta de energie electrică doar până în luna decembrie, cel târziu ianuarie 2023. Această situație devine cu atât mai problematică cu cât energia electrică livrată de ELCEN în București este vitală. Cele mai importante instituții ale statului se află în București. Orașul este în plină expansiune. Necesarul de energie electrică este ridicat. Spitalele, școlile și celelalte instituții publice au nevoie de electricitatea produsă de ELCEN.

În luna octombrie 2022, ELCEN a consumat, de asemenea, gaz din depozitul propriu pentru a asigura producerea de energie termică și electrică în cogenerare.

Practic, cât plătiți acum pe gazul necesar producției de energie electrică și termică ? Și de unde îl achiziționați ? Și cum se face plata? A rămas prevederea ca, fiind în insolvență, să puteți plăti la 90 de zile?

Pentru componenta de energie termică pentru populație, ELCEN plătește 150 de lei. Pentru energia termică pentru non-casnici, ELCEN plătește 370 de lei. Pentru energia electrică, se aplică prețul pieței.  Plata se face în avans pentru gazele necesare pentru producerea energiei termice pentru populație, deși există o hotărâre judecătorească ce include prevederea conform căreia plata se face la 90 de zile. Romgaz a solicitat plata în avans invocând prevederile OUG 27/2022. Subliniem din nou faptul că este vorba doar despre energia termică pentru populație, fiindcă pentru energia electrică, ROMGAZ nu a alocat ELCEN cantitățile de gaze necesare.

Deja înțeleg că Termoenergetica are datorii totale de cca 700 mil lei către ELCEN, ultima factură plătită a fost cea aferentă lunii martie. Aveți titluri executorii pentru mai mult de 500 milioane lei și încă nu a început iarna. Cum mai poate funcționa ELCEN fără să primească banii pe energie termică?

Datoriile Termoenergetica către ELCEN însumează  în acest moment 712.813.053,93 lei. ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii împotriva Termoenergetica, pentru datorii de 535 milioane lei. În situația în care ELCEN nu primește contravaloarea pentru energia termică livrată, există un risc major ca ELCEN să nu poată depăși această iarnă, fiindcă se va afla în imposibilitatea de a achiziționa gazul necesar pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare, în condițiile în care ROMGAZ a solicitat plata pentru achiziționarea gazului în avans.

Așadar, ce se întâmplă

Practic, compania producătoare de energie electrică și termică a capitalei este strânsă cu ușa la ambele “capete”.

În primul rând, primește gaz ieftin de la Romgaz (conform OUG 27) doar pentru o parte din necesar – cea mai mică parte, de fapt, nu tot gazul pentru a produce energie electrică și termică, ci doar pentru energia termică produsă și livrată populației. Nu este clar cum se face defalcarea cantităților de gaz electric/termic, pentru că centralalele Elcen folosesc gazul pentru a produce simultan energie electrică și termică. Pe de altă parte, gazul pentru producerea de energie electrică este cumpărat la prețul pieței (compania spune că Romgaz nu-i vinde) de unde reușește să cumpere – acum este, de exemplu, client în regim de ultimă instanță, și poate apărea și o altă problemă, legată de producția de energie electrică – puterea instalată a companiei este circa 580 MW. Dacă gazul este prea scump (surse din piață spun că Romgaz ar fi dispusă să vândă gaze, dar la peste 700 de lei/MWh) compania se vede în imposibilitatea de a mai putea produce energie electrică, pentru că nu o poate vinde, pentru că nu reușește să “stea” sub prețul de 1.300 de lei/MWh, cel maxim la care statul decontează pentru furnizori costul maxim de achiziție.

În al doilea rând, compania are probleme la celălalt “capăt”, pentru că nu primește banii pe energia termică livrată către Termoenergetica, de luni de zile, însă Romgaz cere plata în avans a gazului. Cel mai probabil cele 712 milioane datorie  se vor face în curând 800 pentru că se apropie scadența de plată și pentru factura lunii octombrie. Termoenergetica n-are bani pentru că Primăria n-are bani să-i dea. Primarul Nicușor Dan a reușit să plătească subvenția, care va crește în curând (după ultima majorare de preț, costul final al gigacaloriei va sări de 1.000 de lei, cu tot cu TVA, dar populația plătește 350) dar populația va plăti la fel. Subvenția anuală e de circa un miliard de lei, dar ar putea crește, spre dublu, după ultima majorare.

Totuși, ar mai fi nevoie de însă 600 de milioane de lei, care reprezintă pierderile din rețea de anii trecuți, recunoscute dar pe care încă nu le-a plătit nimeni. Acești bani îi cere primarul Nicușor Dan de la Guvern, spunând foarte clar că nu are cum să-i plătească.

“Vom încheia anul 2022, așa cum s-a întâmplat și în 2021, cu subvenția plătită integral. Din diferențele între prețul real și tariful stabilit de ANRE s-au acumulat în perioada 2020-2022 aproximativ 600 de milioane de de lei.Pentru această sumă nu avem bani în buget, așa cum am avertizat încă din octombrie 2021. Fac din nou un apel la Guvern să sprijine Capitala pentru a putea trece cu bine această iarnă”, a scris edilul pe facebook săptămâna trecută.

”Banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pentru termie au fost în jur de 700 de milioane de lei pe an în perioada 2011-2020; în 2021 am plătit 950 de milioane de lei pe an, iar anul acesta 1,5 miliarde de lei, dublu faţă de cât se plătea până în 2020. Mai mult nu putem achita”, a spus Nicușor Dan.

Primarul mai afirmă că Bucureştiul are tot atâtea apartamente racordare cât au toate celelalte orașe din România la un loc, 550.000, dar pentru Bucureşti, ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane, pentru celelate UAT-uri 800 de milioane.”Nu este vorba doar de sistemul de termoficare, ci este vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte. Funcţionarea Termoenergetica şi a ELCEN-ului este o necesitate şi pentru asta sunt convins că, împreună cu Executivul, vom găsi soluţii”, mai spus Nicușor Dan.

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump confirmă că vrea să declare stare de urgență în SUA pentru a-și putea pune în aplicare planul de expulzare în masă a migranților ilegali
Trump confirmă că vrea să declare stare de urgență în SUA pentru a-și putea pune în aplicare planul de expulzare ...
Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, republicanul Donald Trump, a confirmat luni că doreşte să declare stare de urgenţă la nivel naţional pentru a-şi implementa planul de......
Moscova dă de înțeles că ar putea folosi noi arme în Ucraina, după ce SUA și-au dat acordul pentru ca Kievul să poată lovi teritoriul rus cu rachete balistice cu rază lungă de acțiune
Moscova dă de înțeles că ar putea folosi noi arme în Ucraina, după ce SUA și-au dat acordul pentru ca Kievul să poată ...
Rusia ar putea folosi noi sisteme de arme în Ucraina dacă armata ucraineană va lovi teritoriul rus cu rachete americane ...
Gazele din Rusia ajung în Austria, chiar dacă Gazprom a anunţat oprirea livrărilor către OMV
Gazele din Rusia ajung în Austria, chiar dacă Gazprom a anunţat oprirea livrărilor către OMV
Gaze naturale ruseşti par să ajungă în continuare în Austria, în pofida faptului că, sâmbătă, grupul Gazprom a ...
CNIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de supervizare a lucrărilor pentru construirea drumului expres Focșani – Brăila
CNIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de supervizare a lucrărilor pentru construirea drumului expres ...
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a transmis luni, spre validare, către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...