Electrica a bugetat pentru 2019 un profit net individual în scădere la 195 milioane lei

Compania Electrica a bugetat un profit net individual în scădere la 195 milioane de lei pentru anul 2019, de la 298 milioane de lei anul trecut, iar profitul net bugetat la nivel consolidat este de 121 milioane de lei, faţă de 230 milioane de lei în 2018, potrivit unui comunicat al societăţii.
Economica.net - mar, 05 mart. 2019, 17:52
Electrica a bugetat pentru 2019 un profit net individual în scădere la 195 milioane lei

„Rezultatul bugetat pentru anul 2019, în scădere comparativ cu anul anterior, este explicat în principal, de modificările legislative din aria de reglementare, atât pe segmentul de distribuţie, cât şi pe cel de furnizare”, precizează sursa citată.

Adunarea Generală a Acţionarilor companiei va analiza propunerea de buget pentru anul în curs în data de 25 aprilie 2019.

Consiliul de Administraţie propune acţionarilor un dividend brut de 0,73 lei/ acţiune, corespunzător unei repartizări de 87,4% a profitului net individual, după repartizarea la rezerva legală. Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,5 milioane de lei, reprezentând un procent de 87,4% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica S.A. pentru anul 2018.

În anul 2018, Electrica S.A. a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de nivelul anului 2017, în baza situaţiilor financiare individuale auditate. La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2018, este de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017, pe baza situaţiilor financiare consolidate auditate.

Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, în anul 2018, s-au ridicat la valoarea de 5,778 miliarde de lei, un nivel similar cu cel al anului 2017.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 2,3%, în contextul creşterii cantităţilor de energie electrică distribuite pe medie şi joasă tensiune, precum şi datorită investiţiilor record în reţeaua de distribuţie. În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 5,4%, în principal ca efect al scăderii cantităţilor furnizate cu 3,4%, efect atenuat de îmbunătăţirea marjei brute.

Anul trecut, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 17,7 TWh (în scădere cu 0,9% faţă de 2017) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori. Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit aproximativ 40,3% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional către utilizatori finali.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 17,02%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 45,42%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 9,34% (conform raportului ANRE pentru primele 11 luni din 2018).

„Anul 2018 a fost unul cu evoluţii fluctuante dacă analizăm prin prisma rezultatelor obţinute pe fiecare trimestru în parte, rezultatul ultimelor trei luni fiind sever impactat de creşterea semnificativă a costurilor cu achiziţia de energie electrică, în special pe segmentul de furnizare reglementat. Conform prevederilor aplicabile, diferenţele de costuri de achiziţie nerecuperate prin preţurile practicate din anul 2018 se vor recupera până în 2022. Chiar şi în aceste condiţii, am încheiat anul cu un profit net individual cu 24% peste nivelul bugetat şi cu un profit net consolidat mai mare cu 34,3% faţă de 2017. Este de remarcat nivelul de investiţii record realizat, în 2018, în infrastructura de distribuţie, cu efect în creşterea eficienţei operationale, precum şi în îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie a energiei. Anul 2019 marchează începutul unei noi perioade de reglementare, care aduce schimbări importante. Noi continuăm să credem cu tărie că este absolut necesar să avem un cadru de reglementare predictibil şi care să stimuleze în continuare investiţiile, motorul evoluţiei sistemului energetic românesc”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica S.A.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ultimele 18 luni, determinându-i pe economişti să previzioneze noi reduceri......
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...