‘Deşi costul cu Certificatele Verzi a fost evidenţiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparenţă, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu Certificatele Verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat şi prin facturarea separată a costului cu Certificatele Verzi) pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013’, se arată în document.
Ca urmare, ANRE a decis că aceste venituri suplimentare să fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.
‘Conducerea (Electrica – n.r.) consideră că suma suplimentară încasată, respectiv expunerea totală este de aproximativ 50 milioane lei. Începând cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de către ANRE, preţul fără valoarea Certificatelor Verzi la care Electrica Furnizare furnizează energie electrică către consumatorii casnici pe piaţă reglementată a scăzut cu 1,3%. Conducerea consideră că această reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementată iulie 2013- iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei’, mai spun autorii prospectului.
Potrivit documentului, Electrica se aşteaptă în continuare ca tarifele să scadă, astfel încât consumatorii să recupereze toate plăţile suplimentare suportate în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori.
‘Electrica Furnizare se aşteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate’, se precizează în prospect.
Oferta publică primară iniţială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acţiuni ‘Electrica’ SA se va derula în perioada 16 – 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.
Limita de preţ pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/acţiune, iar maximul de listare se ridică la 13,5 lei/acţiune, astfel că statul poate obţine cel puţin 435 de milioane de euro.
‘Am stabilit, de asemenea, care vor fi tranşele în acest proces de listare: 85% vor viza investitorii instituţionali, în timp ce pentru investitorii de retail ne gândim şi am aprobat un procent de 15% care însă ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail’, a explicat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Nicolescu a mai precizat că micii investitori pot să cumpere acţiuni Electrica, în principal de la sucursalele băncilor care au fost implicate în listare.
Aceştia pot achiziţiona între 250 şi 1.000 de acţiuni garantat, urmând ca cei care cumpără peste 1.000 de acţiuni să primească prorata în funcţie de gradul de subscriere. Totodată, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpăra între 1.000 şi 20.000 de acţiuni în prima săptămână.