ALDE se pregăteşte să pună mâna pe Consiliul de Administraţie al Electrica. Ultimele evoluţii

Consilul de Administraţie al Electrica, unul dintre cei mai mari furnizori i distribuitori de electricitate, privatizat prin piaţa de capita, dar la care statul este încă cel mai mare acţionar, ar putea fi controlat de reprezentanţii ALDE.
Mihai Nicuţ - vin, 13 oct. 2017, 08:03
ALDE se pregăteşte să pună mâna pe Consiliul de Administraţie al Electrica. Ultimele evoluţii

Actualul Consiliu de Administraţie al Electrica a decis acum două zile să accepte toate candidaturile din partea statului pentru funcţia de administrator, dar să le respingă pe cele din partea acţionarilor minoritari, potrivit unor surse din piaţa de energie, citate de Bursa.

Electrica trebuie să anunţe, astăzi, lista candidaturilor propuse pentru Consiliul de Administraţie al companiei, ce va trebui aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor de la finalul lunii octombrie, prin aplicarea metodei votului cumulativ. Electrica este deţinută de investitori privaţi, în proporţie de 52% şi de stat, prin ministerul Energiei, condus de Toma Petcu (ALDE) (foto).

Sursele citate de Bursa au declarat că, pe lângă cele cele ale actualilor membri ai Consiliului de Administraţie, există şi altele. Două dintre candidaturile din partea statului sunt Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob. CA al Electrica le-a acceptat candidatirile deşi au fost depuse după termenul limită din convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10:00, la ora 10 si 10 minute. Sursele au spus că CA al Electrica a considerat că întârzierea a fost rezonabilă deşi, potrivit legii pieţei de capital, toţi acţionarii ar fi trebuit să fie înştiinţaţi că pot face acest lucru, iar Electrica nu a anunţat asta.Din partea celorlalţi acţionari au mai fost depuse alte două candidaturi, dar care au fost respinse, pe motiv că au venit prea târziu.

Actualul Consiliu de Administraţie al Electrica este format din şapte membri neexecutivi, patru dintre aceştia fiind independent, iar trei politici: Cristian Buşu, preşedinte, Gicu Iorga, Ioana Drăgan, Pedro Mielgo Alvarez (independent), Arielle Malard de Rothschild (independent), Willem Schoeber (independent) şi Bogdan Iliescu (independent). Membrii actualului Consiliu participă de drept la alegeri, iar alături de ei, vor mai fi supuşi votului Adunării Generale a Acţionarilor şi cei doi.

Potrivit unor surse din piaţa de enetrgie este posibil ca ALDE să capete controlul în CA, dintr-un motiv simplu. O mare parte dintre cei 52% acţionari privaţi sunt 3.000 de persoane fizice şi juridice române şi este greu de crezut că vor putea vota toţi. Iar noile candidaturi sunt de fapt oameni ai ALDE.

Dorina Dascălu,fost vicepereşedinte al Curţii de Conturi este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, acum membru ALDE.

Avocatul Ciprian Iacob, fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte este acum membru ALDE.

În luna septembrie, ministerul Energiei a solicitat ca membrii Consiliului de administraţie al furnizorului şi distribuitorului de energie Electrica să fie aleşi prin metoda votului cumulativ şi a cerut în acest sens suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 26 octombrie, în condiţiile în care nu expira mandatul administratorilor. Ministerul Energiei a propus totodată ca durata mandatului administratorilor aleşi prin aplicarea metodei votului cumulativ să fie de patru ani.

O parte a presei a văzut acest lucru drept o tentativă a puterii politice de a controla managementul Electrica.

De ce este Electrica un magnet pentru politicieni? Pentru că are bani de cheltuit, având un program de investiţii de 500 de milioane de lei, şi pentru că este cel mai mare cumpărător de certificate verzi din Românbia

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.
Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.
Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,49 miliarde lei (circa 1 miliard euro).

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...