Electrica are în plan investiţii de peste 4 miliarde de lei în următorii patru ani

Economica.net
04 07. 2014
bani_euro_72654500_39384200_86593800

‘Suntem lideri pe distribuţie şi furnizare şi intenţionăm să ne păstrăm această poziţie. Odată cu acest IPO, cu această listare, avem oportunitatea să ne îndeplinim viziunea de a ajunge una dintre cele mai bune companii de distribuţie şi furnizare de electricitate din Europa’, a spus Roşca.

El a arătat că planul companiei include investiţii de 4 miliarde de euro în următorii patru ani, în condiţiile în care Electrica beneficiază de un profit reglementat de 8,52%.

‘Avem oportunitatea de a ne susţine planul ambiţios de investiţii. Vrem să investim foarte mult, mai mult de 4 miliarde de lei în următorii patru ani pentru a ne moderniza infrastructura, pentru a ne dezvolta reţeaua, a implementa reţelele şi contorizarea inteligentă. Vedem astfel o bună oportunitate pentru a ne îmbunătăţi eficienţa. Vom beneficia de cadrul reglementat stabil, matur şi propice pentru investitori, care ne asigură o rată de rentabilitate de 8,52%, ceea ce este foarte decent’, a subliniat el.

Oficialul Electrica a mai spus că dividendele acordate acţionarilor vor echivala cu 85% din profit: ‘Intenţionăm să acordăm dividende în proporţie de 85% din profitul net consolidat, ceea ce este foarte important, şi intenţionăm să fim un model ca şi companie de stat din punctul de vedere al guvernanţei corporative’.

‘Acest IPO este important nu doar pentru Electrica, ci şi pentru România, pentru piaţa de capital românească. Arată că pieţele financiare, investitorii, au încredere în economia românească şi cu siguranţă vor sprijini Guvernul în următoarele privatizări’, a adăugat Roşca.

Tranzacţiile cu acţiuni Electrica au debutat vineri, la ora 10:00, ora României, atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la cea de la Londra.

Tranzacţiile cu acţiuni Electrica depăşeau 8,5 milioane euro (37,53 milioane lei) vineri la ora 14.00, după prima jumătate a sesiunii de tranzacţionare de vineri la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/, iar preţurile la care au fost efectuate transferurile s-au situat între 11,04 lei/acţiune şi 11,26 lei/acţiune.

Bursa a înregistrat în intervalul menţionat 2.328 tranzacţii cu acţiuni Electrica, în condiţiile în care micii investitori care au cumpărat acţiuni în oferta publică Electrica la un preţ cu discount, de 10,45 lei/acţiune, au vrut să marcheze profituri de câteva procente chiar din prima zi în care aceste titluri au intrat la tranzacţionare.

Preţurile la care au fost efectuate operaţiuni cu acţiuni Electrica au fost cu 5,64% – 7,75 % mai mari decât cu preţul cu discount din ofertă, de 10,45 lei/acţiune, respectiv cu până la 2,3% mai mare decât preţul de 11 lei/acţiune pentru celelalte tranşe de investitori.

Potrivit brokerilor, acţiunile Electrica au un potenţial de creştere de 15% faţă de preţul stabilit pentru oferta publică. Preţul-ţintă calculat de casa de brokeraj Tradeville pentru următoarele 12 luni este 12,66 lei/ acţiune.

Electrica este cea mai mare ofertă publică de acţiuni derulată pe bursa românească şi a atras de la investitorii instituţionali şi cei de retail 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro).

Un număr de 11.613 investitori au cumpărat 177,188 milioane acţiuni Electrica, în cadrul ofertei publice, încheiate pe 25 iunie.