“Dorim să anunțăm că am asigurat un teren în Fantanele, județul Mureș, în colaborare cu Electrocentrale Grup. Obiectivul nostru aici este construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat de gaz de ultimă generație, integrând componenta de hidrogen și capacități de stocare, cu o capacitate instalată maximă de 500 MW. În prezent, am demarat cercetările de piață pentru studiul de fezabilitate. Odată ce îl avem, vom începe procedurile pentru obținerea tuturor aprobărilor corporative necesare”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica, în cadrul unei teleconferințe cu investitorii.
El a mai arătat că. Electrica își continuă dezvoltarea pe zona de producție de energie din surse regenerabile. “Explorăm și alte proiecte de energie regenerabilă, cu o capacitate de aproximativ 200 MW. Toate aceste proiecte sunt cruciale pentru atingerea țintei noastre ambițioase de 1 GW până în 2030”, a mai spus Chiriță.
Proiectul centralei de la Fântânele este unul foarte vechi.
Încă din 2019, companiile de stat Electrocentrale Grup și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) și grupul Electrica SA au discutat un așa-numit proiect „Hefaistos”, de construire a unei centrale cu turbine de gaze în ciclu combinat (CCGT) cu putere instalată de minimun 250 MW. Proiecte de a construi o nouă termocentrală au fost însă dinainte de 2010.
Centrala nouă pe gaze ar urma să fie construită pe amplasamentul fostei termocentrale Fântânele din județul Mureș, aflat în proprietatea Electrocentrale Grup, o societate de stat desprinsă din Elcen. Fosta termocentrală Fântânele a fost dezafectată în urmă cu mulți ani, cele mai multe dintre bunurile sale fiind demolate, însă terenul dispune de infrastructura necesară construirii unei noi centrale, respectiv utilități, stație electrică și stație de măsurare/reglare gaze.
Despre proiectul de stocare pe care Electrica îl dorește la Fântânele am scris încă de acum doi ani și jumătate aici:
Electrica, una dintre principalele companii de pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, a anunţat pentru primele nouă luni din 2023 un profit net de 418,3 mil. lei, în scădere cu 21,6% faţă de primele nouă luni din 2022, potrivit raportului financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti. EBITDA la nivel de grup a înregistrat o creştere de 13,5%, respectiv 148,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1,25 mld. lei, comparativ cu valoarea de 1,1 mld. lei realizată în primele nouă luni ale anului trecut.