Direcţiile principale vizează parametri de continuitate şi calitate în alimentarea cu energie electrică, eficienţa energetică şi reducerea pierderilor în reţele; eficienţa operatională, şi implicit, reducerea costurilor cu mentenanţa, scrie Agerpres.
Pentru orizontul mediu, compania are în plan, pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de reţea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacţiunile cu utilizatorii, precum şi crearea unui mediu de lucru modern pentru angajaţi, prin implementarea conceptului de Distribuţie Digitală. Pe termen lung, proiectele companiei au în vedere orientarea către conceptul de smart grid, în linie cu trendurile din industrie.
Recent, compania a semnat un contract privind implementarea unui Sistem Inteligent de Distribuţie a energiei electrice, pentru întreaga reţea, din cele 18 judeţe, cu consorţiul Cuculus GmbH, Elsaco Solutions şi Simetrix Solution. Contractul evaluat la peste 78,6 milioane de lei, include implementarea Platformei Cuculus ZONOS IoT pentru MDC (Meter Data Collection) şi MDM (Meter Data Management), precum şi o gamă largă de servicii adiacente, inclusiv operaţiuni pentru întreaga reţea de distribuţie, timp de opt ani.
În anul 2021, Distribuţie Energie Electrică Romania a realizat investiţii în valoare de 549 milioane lei. Principalele beneficii ale acestor investiţii au constat în îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi creşterea eficienţei operaţionale prin modernizarea, automatizarea instalaţiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum şi creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor în reţele.
În urma fuziunii Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud şi a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, de la 1 ianuarie 2021, a luat naştere Distribuţie Energie Electrică Romania.
Noua companie deserveşte aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, acoperind 40,7% din teritoriul României, cu o retea de 201.082 km, în următoarele 18 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa.
După listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de peste 4,7 miliarde lei investiţi în perioada 2014-2021.