„Ne vom continua eforturile de privatizare a următoarelor companii (Electrica, complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia şi ELCEN Bucureşti – n.r.), având ca scop organizarea de licitaţii publice până în prima parte a anului 2013”, se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), document obţinut de MEDIAFAX.
În cazul Electrica, Guvernul va ceda pachete majoritare de acţiuni la filialele Electrica Furnizare şi cele trei filiale de distribuţie a energiei – Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord.
Totodată, Executivul intenţionează să vândă şi acţiunile pe care le mai deţine Electrica la filialele deja privatizate. Guvernul a privatizat, în perioada 2005-2008, cinci filiale, care au fostr preluate de CEZ (Cehia), Enel (italia) şi E.ON (Germania).
Consiliul Concurenţei a avizat, în luna februarie, crearea Complexului Energetic Oltenia, entitate care cuprinde complexele Turceni, Rovinari şi Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu.
Complexul Energetic Hunedoara urmează să fie înfiinţat până în luna iulie prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei.
„Vom continua eforturile şi la celelalte companii. Acordăm cea mai mare prioritate privatizării Complexului Energetic Oltenia, datorită volumului mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critric pe care îl joacă acesta în securitatatea energetică a României”, se spune în memorandum.
Guvernul arată, în memorandum, că programul de privatizare a companiilor de stat continuă să înregistreze „întârzieri semnificative”, dar promite să accelereze listarea la bursă a unor pachete minoritare din Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica în intervalul iunie-decembrie.