Electrica mai are în conturi un miliard de lei, bani obţinuţi în urma listării pe bursă

Electrica SA, unul dintre marii distribuitori şi furnizori de energie electrică, privatizat prin bursă, dar la care statul este cel mai mare acţionar, mai are încă lichidităţi semnificative, potrivit ultimului raport anual.
Economica.net - mar, 01 mai 2018, 19:36
Electrica mai are în conturi un miliard de lei, bani obţinuţi în urma listării pe bursă

Lichidităţile de care dispunea Electrica la finalul anului trecut se ridicau la 1,06 miliarde de lei, bani plasaţi în depozite bancare, în conturi curente şi în titluri de stat. Suma este mai mică de jumătate faţă de cea de la finalul anului trecut, dar în 2017 Electrica a răscumpărat participaţiile minoritare deţinute de Fondul Proprietatea la cele trei distribuţii de energie electrică, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.

Din cele 1,06 miliarde, 315 milioane reprezintă, net, numerar şi echivalent, iar 747 milioane depozite, certificate de trezoreriev şi obligaţiuni guvernamentale. La finalul anului trecut, valorile erau de 746 milioane, respectiv 1,87 miliarde de lei.

„Scăderea valorii depozitelor, certificatelor de trezorerie şi obligaţiunilor guvernamentale cu 60% comparativ cu anul 2016 este determinată, în principal, de constituirea depozitului colateral de 320 milioane RON pentru garantarea împrumuturilor contractate de filialele de distribuţie precum şi datorită achiziţiei de participaţii minoritare deţinute de Fondul Proprietatea SA în filialele grupului la un preţ total de 752 milioane RON”, scrie în raport.

Conform aceleiaşi surse raportul dintre lichidităţi şi datorii este pozitiv, plus 698 de milioane de lei.

Electrica a înregistrat anul trecut un profit net de 172 de milioane de lei, cu 63% mai mic decât cel aferent anului 2016, pe fondul preţurilor mai mari ale energiei achiziţionate şi a scăderii tarifelor de distribuţie.

Compania distribuie energie unui număr de 3,7 milioane de clienţi, în trei dintre cele opt zone din România şi are o cotă de circa 40% din piaţa de distribuţie, potrivit propriilor estimări.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...