“(…)instanța a confirmat planul de reorganizare al societății Transenergo Com S.A. (Transenergo), propus de către administratorul special. Conform acestui plan, creditorii chirografari nu vor beneficia de distribuiri de sume. Electrica deține o creanță chirografară în cuantum de 37.088.830,45 RON, formată din debit principal în cuantum de 35.725.171,45 RON (provenind din doua contracte) și penalități în cuantum de 1.363.659 RON, calculate până la data deschiderii procedurii insolvenței.
Având în vedere faptul că Electrica este beneficiara unei polițe de asigurare în valoare de 4.000.000 RON, având ca obiect garantarea obligațiilor de plată ale Transenergo rezultate din Contractul de prestări servicii PRE nr. 77/2005, din totalul creanței de 37.088.830,45 RON, suma de 4.000.000 RON a fost înscrisă sub condiția rezolutorie a recuperării sumelor de la asigurător.
Electrica va ataca cu apel sentința de confirmare a planului de reorganizare; executarea planului nu este suspendată pe perioada judecării apelului.
Reamintim faptul ca la inceptul anului 2017 piata energetica romaneasca a intrat intr-o etapa turbulenta, care a avut ca rezultat cresteri semnificative ale consumului de energie electrica si a preturilor de pe piata, ambele atingand maxime istorice. In acel context, Electrica a avut, pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, expunerea mentionata anterior aferenta clientului sau, Transenergo. Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce Electrica si un alt jucator de pe piata au depus cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se astepta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii. Aceste informatii au fost prezentate in raportul curent publicat pe BVB si LSE in data de 31 ianuarie 2017.
Avand in vedere cele mentionate, subliniem faptul ca expunerea inregistrata de Electrica in relatia cu Transenergo este integral provizionata, astfel incat rezolutia din dosarul nr. 1372/3/2017 nu are un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale Electrica aferente anilor 2020 sau 2021, impactul fiind inregistrat in perioadele anterioare (anii 2016 si 2017)”.
La începutul lui 2017, Transenergo Com, al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, un business de peste 300 de milioane de euro la acea dată, şi-a cerut la insolvenţa. Compania era controlată de soții Rada și Nelu Coman și avea și câteva unități de producție de energie electrică, câteva microhidrocentrale și parcuri fotovoltaice
Situaţia Transenergo, care nu a fost singulară, a apărut în contextul în care preţurile la energie pe piaţa spot, care a ajuns din ce în ce mai folosită în acea perioadă, au ajuns la niveluri istorice, dar traderii au fost legaţi de clienţii lor prin contracte cu preţuri mult mai mici, negociate în trecut.