Electrica, profit de 127 mil. lei la trei luni, de la pierdere acum un an, în special ca urmare a distribuției care a avut tarifele majorate. Suma de recuperat de la stat este de 2,3 miliarde de lei

Grupul Electrica a făcut profit în primul trimestru al anului în special ca urmare a evoluției companiei de distribuție din grup, care a beneficiat de creșterea tarifelor reglementate de ANRE. Pe furnizare, veniturile au scăzut cu 20%, iar statul încă mai este dator la Electrica, singuriul grup de distribuție și furnizare la care este cel mai mare acționar, cu 2,3 miliarde de lei.
Mihai Nicuţ - mie, 15 mai 2024, 19:18
Electrica, profit de 127 mil. lei la trei luni, de la pierdere acum un an, în special ca urmare a distribuției care a avut tarifele majorate. Suma de recuperat de la stat este de 2,3 miliarde de lei

“In primele trei luni ale anului 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA a inregistrat o crestere de 170%, respectiv de 252,1 mil. RON, ajungand la o valoare de 400,8 mil. RON, comparativ cu valoarea de 148,7 mil. RON realizata in primele trei luni ale anului 2023. Cresterea EBITDA a fost generata, in principal, de performanta pe plan operational a segmentului de distributie, pe fondul cresterii veniturilor din distributia de energie electrica cu aproximativ 273,6 mil. RON (sau 31,9%), la valoarea de 1.130,6 mil. RON, de la 857,0 mil. RON in 2023” atată compania în comunicatul de presă cu rezultatele.

Profitul operational a inregistrat o crestere de 227,8 mil. RON pana la valoarea de 249,3 mil. RON, in principal datorita impactului pozitiv de 1.169,6 mil. RON generat de scaderea cheltuielilor operationale.

Profitul net pentru anul 2024 a inregistrat o crestere de 170,7 mil. RON, ajungand la valoarea de 127,7 mil. RON, de la pierderea de 43,0 mil. RON in primul trimestru al anului precedent. Rezultatul este generat, in principal, ca urmare a performantei segmentului de distributie, in contextul scaderii costurilor cu energia electrica pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementarii mecanismului de achizitie centralizata MACEE. Conform acestuia, producatorii au obligatia de a vinde 80% din energia disponibila la un pret de 450 RON/MWh, impact diminuat de cresterea volumelor de energie electrica necesara pentru acoperirea pierderilor in retea.

„Performantele financiare inregistrate de Grupul Electrica in primul trimestru al acestui an denota capacitatea echipei noastre de a se adapta si de a progresa intr-un mediu economic dinamic. Ca dovada a eficientei operationale si strategice, EBITDA a atins valoarea de 400,8 milioane RON, marcand o crestere de 170%. Profitul net s-a situat la valoarea de 127,7 milioane RON, cu o imbunatatire notabila de 170,7 milioane RON, ceea ce subliniaza angajamentul nostru de a genera valoare pentru actionari si de a ne consolida pozitia pe piata.

Investitiile continua sa fie o prioritate la nivelul intregului Grup, cu un puternic accent pe aria de distributie, reflectate prin cresterea cu 7,7% a valorii lucrarilor finalizate. Aceste investitii sunt esentiale atat pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii pe care o gestionam si pentru asigurarea unor servicii de inalta calitate pentru clientii nostri, cat si pentru sustinerea tranzitiei catre surse de energie din ce in ce mai sustenabile.

Anul acesta marcam aniversarea a 10 ani de la listarea la bursa, un moment esential in evolutia companiei. A fost un deceniu marcat de realizari semnificative si de transformari majore, iar performantele actuale ne dau increderea ca suntem pe drumul cel bun pentru a continua tendintele pozitive si in viitor”, a spus Alexandru Chirita, CEO Electrica:

“Pe segmentul de distributie, veniturile au crescut cu aproximativ 273,6 mil. RON (sau 31,9%), la 1,13 miliarde RON, de la 857,0 milioane  RON in anul 2023, in principal din efectul generat de cresterea semnificativa a tarifelor de distributie datorita ordinului ANRE nr. 115/2023, in care tarifele de distributie au fost mai mari cu aproximativ 6,8% fata de ultimele tarife crescute in T2 2023 pentru anul 2024, ca an intermediar intre PR4 si PR5, cat si a faptului ca, incepand cu T2 2023, conform OUG 28/2023, tarifele de distributie au fost mai mari cu aproximativ 20% (26,1% zona MN; 21,5% zona TN si 10,9% zona TS) fata de tarifele aferente din T1 2023, efect pozitiv la care se adauga cresterea volumelor de energie electrica distribuita cu aproximativ 3,4%, precum si cresterea veniturilor recunoscute in conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de executie a lucrarilor, conform politicii contabile privind recunoasterea investitiilor in retea in legatura cu acordurile de concesiune).

Practic, in primele 3L 2024 vs 3L 2023 avem impactul a doua cresteri consecutive de tarife de distributie: cea aferenta anului 2024 (6,8%), cat si cea din anul 2023, dar care a fost acordata incepand cu 1 aprilie 2023. Astfel, in primul trimestru din anul 2023 nu a beneficiat de cresterea de aproximativ 20%, crestere ce a fost acordata pe fondul contextului extraordinar in sectorul energetic din anul 2022. Contributia segmentului de distributie de energie electrica la veniturile consolidate ale Grupului este de 27,0%”, arată compania.

In ceea ce priveste segmentul de furnizare, veniturile au scazut in anul 2024 cu aproximativ 423,9 mil. RON (sau 20,8%), la 1,6 miliarde RON, de la 2,038 miliarde RON in 2023, aceasta variatie fiind generata, in principal, ca efect al scaderii volumelor din vanzare (cu 5% la energie electrica) si al scaderii costului de achizitie (cu 54% la energie electrica).

Scaderea costului de achizitie s-a manifestat pe pietele forward si PZU. Aceasta scadere se propaga si in scaderea venitului din vanzarea energiei electrice si scaderea venitului din subventii (cu aproximativ 68% – energie electrica) deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificarile ulterioare, pretul final ce se factureaza clientilor este reprezentat de valoarea minina dintre pretul plafonat, pretul de contract si pretul final calculat cu metoda cost plus (respectiv cost achizitie realizat + componenta de furnizare). Contributia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este in proportie de 72,2%.

La 31 martie 2024, suma estimata pentru subventii este in valoare de 2,3 miliarde RON (31 decembrie 2023: 2,6 miliarde RON). Din valoarea subventiilor de incasat, suma de 1,9 miliarde RON reprezinta cereri neincasate, depuse la autoritatile statului (1,278,8 miliarde RON reprezentand suma estimata a fi primita de la Ministerul Energiei, respectiv 625,3 mil. RON de la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala), iar 397,1 mil. RON cereri care nu au fost inca depuse la autoritatile statului pana la 31 martie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...