Electrica – Profitul net al grupului a scăzut cu 29% în primul semestru din 2024

Grupul Electrica a înregistrat în primele şase luni ale anului 2024 un profit net de 102,1 milioane de lei, în scădere cu 40,3 milioane de lei (28,3%) faţă de primul semestru al anului 2023, ca urmare a dinamicii nefavorabile a pieţei de furnizare, potrivit rezultatelor financiare interimare consolidate ale companiei, remise marţi AGERPRES.
AGERPRES - mar, 27 aug. 2024, 09:16
Electrica - Profitul net al grupului a scăzut cu 29% în primul semestru din 2024

EBITDA a consemnat o creştere de 6%, respectiv de 35 milioane de lei, ajungând la o valoare de 614,7 milioane de lei, comparativ cu valoarea de 579,7 milioane de lei realizată în primele şase luni ale anului 2023.

Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 292 milioane de lei (sau 15%), la valoarea de 2,244 miliarde de lei, de la 1,952 miliarde de lei în 2023, se spune într-un comunicat al grupului.

Profitul operaţional înregistrat se păstrează la acelaşi nivel comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la o valoare de 322,8 milioane de lei în 2024, respectiv 322,5 milioane de lei în 2023.

„În prima jumătate a anului, Grupul Electrica a înregistrat o creştere a EBITDA cu 6% faţă de primul semestru al anului 2023, fiind rezultatul unor strategii solide de optimizare a operaţiunilor, în special în segmentul de distribuţie, unde veniturile au crescut cu 15%, susţinute de majorarea tarifelor reglementate şi de creşterea volumelor de energie electrică distribuită. Profitul operaţional este similar cu cel din semestrul 1 2023, însă profitul net a înregistrat o scădere ca urmare a dinamicii nefavorabile a pieţei de furnizare. Rămânem în continuare concentraţi pe principalele priorităţi, investind în modernizarea infrastructurii de distribuţie şi, în acelaşi timp, având un focus puternic pe implementarea unor măsuri menite să stabilizeze rezultatele şi să genereze o creştere sustenabilă pe termen lung”, a declarat Alexandru Chiriţă, directorul general al Electrica, citat în comunicat.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu aproximativ 15%, la 2,244 miliarde de lei, în primul semestru al anului 2024, în principal datorită creşterii tarifelor. Compania reaminteşte că, în T2 2023, au crescut tarifele de distribuţie cu aproximativ 20% (26,1% în zona Muntenia Nord; 21,5% în zona Transilvania Nord şi 10,9% în zona Transilvania Sud) faţă de tarifele din T1 2023, prin Ordin ANRE nr. 27/2023, iar începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele s-au majorat prin Ordin ANRE 115/2023 cu aproximativ 5,8% comparativ cu cele din T2 2023.

„Efectul pozitiv al acestei majorări a fost completat de creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 4,9%, precum şi de creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea investiţiilor în reţea în legătură cu acordurile de concesiune). Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 29,6%”, arată Electrica.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în primul semestru al anului 2024 cu aproximativ 757,2 milioane de lei (sau 20,5%), ajungând la 2,938 miliarde de lei, de la 3,695 miliarde de lei, în 2023. Această variaţie a fost generată, în principal, de scăderea volumelor din vânzarea de energie electrică cu 3% şi de scăderea costului de achiziţie a energiei electrice cu 49%, în contextul de reglementare existent. Scăderea costului de achiziţie s-a manifestat pe pieţele forward şi Piaţa Zilei Următoare (PZU).

Această reducere s-a reflectat şi în scăderea veniturilor din vânzarea energiei electrice şi a veniturilor din subvenţii (cu aproximativ 74% – energie electrică), deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificările ulterioare, preţul final facturat clienţilor este reprezentat de valoarea minimă dintre preţul plafonat, preţul de contract şi preţul final calculat cu metoda cost plus (respectiv costul de achiziţie realizat + componenta de furnizare), explică reprezentanţii grupului. Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporţie de 69,7%, se precizează în comunicat.

La 30 iunie 2024, suma estimată pentru subvenţii era în valoare de 2,462 miliarde de lei (31 decembrie 2023: 2,615 miliarde de lei). Din valoarea subvenţiilor de încasat, suma de 1,903 miliarde de lei reprezenta cereri neîncasate depuse la autorităţile statului (din care 1,279 miliarde de lei – suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 624,3 milioane de lei de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială) şi 558,4 milioane de lei reprezentând cereri care nu fuseseră încă depuse la autorităţile statului până la 30 iunie 2024.

În perioada 1 iulie – 5 august 2024, Electrica a încasat subvenţii în valoare de 1,284 miliarde de lei.

În primele şase luni ale anului, volumul de energie electrică distribuită – 8,68 TWh – a fost în creştere cu 4,9% faţă de perioada similară a anului 2023. DEER deserveşte aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţa României.

Volumul de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul – 3,8 TWh – a fost în scădere cu 3,1% comparativ cu S1 2023, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum, atât pe piaţa concurenţială, cât şi în regim de serviciu universal şi ca furnizor de ultimă instanţă.

În ceea ce priveşte cota de piaţă pe furnizarea de energie electrică, Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor, cu o cotă totală de piaţă de 16,18% şi de 10,88% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din aprilie 2024.

Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuţie cu o capacitate de aproximativ 300 MW. În cazul proiectului Vulturu, acesta este în faza de implementare, cu un grad de realizare de aproximativ 80%, având termen de finalizare în septembrie 2024, iar la proiectul Satu Mare 2 au început lucrările, iar termenul de finalizare este decembrie 2024.

Baza Activelor Reglementate (BAR), în termeni nominali, cu o inflaţie de 4,6% pentru anul 2024, este estimată la sfârşitul primului semestru al anului 2024 la valoarea de 7,4 miliarde lei.

La finalul primului semestru al anului 2024, operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER) are un grad mediu de realizare al investiţiilor PIF de 71,7% din valoarea planificată pentru primele 6 luni, respectiv 199,2 milioane de lei comparativ cu 277,9 milioane de lei planificat.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat operațiunea de majorare de capital social și a închis anticipat plasamentul privat din etapa a doua
TeraPlast a finalizat operațiunea de majorare de capital social și a închis anticipat plasamentul privat din etapa a doua
Grupul TeraPlast a închis anticipat, după prima zi, faza a doua a majorării de capital social datorită interesului investitorilor care au subscris integral cele peste 31 de milioane de acțiuni......
Ministerul Muncii, despre deciziile greşite de recalculare a pensiilor: Vor fi plătite retroactiv drepturile restante, cuvenite şi revizuite conform Legii 360
Ministerul Muncii, despre deciziile greşite de recalculare a pensiilor: Vor fi plătite retroactiv drepturile restante, ...
Mulţi pensionari fie au primit decizii greşite de recalculare a pensiei, în baza Legii 360 din 2023, fie nu le-au primit ...
Portugalia va cheltui încă 2 miliarde de euro pentru construirea de locuințe sociale
Portugalia va cheltui încă 2 miliarde de euro pentru construirea de locuințe sociale
Guvernul portughez a lansat vineri un nou pachet de cheltuieli, în valoare de două miliarde de euro, pentru a construi ...
Noua serie de telefoane Apple iPhone 16 este disponibilă pentru precomenzi în România la Vodafone și Telekom
Noua serie de telefoane Apple iPhone 16 este disponibilă pentru precomenzi în România la Vodafone și Telekom
Companiile Vodafone România Telekom Romania Mobile au anunțat că noua serie iPhone 16 este disponibilă pentru precomenzi ...