Electrica raportează un profit operațional de peste 1,25 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an, în creștere cu 13,5%. Profitul net însă a scăzut cu 21,6%

Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2023 a înregistrat o creșterte a profitului operaționa EBITDA de 13,5%, respectiv 148,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1,2529 miliarde de lei, comparativ cu valoarea de 1,1041 de miliarde de lei realizată în primele nouă luni ale anului trecut.
Ion Dobreanu - mie, 15 nov. 2023, 20:02
Electrica raportează un profit operațional de peste 1,25 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an, în creștere cu 13,5%. Profitul net însă a scăzut cu 21,6%

Tot în acest interval, volumele de energie distribuită și furnizată au fost mai mici cu 6,2%, respectiv 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Profitul operațional a înregistrat o reducere mai mică, de 2,7%, pe fondul scăderii veniturilor operaționale cu 3,2% (în principal ca efect al majorării tarifelor), coroborat cu implementarea MACEE și efortul de a menține costurile sub control.

Cheltuielile cu achiziția de energie electrică au scăzut cu 873,5 milioane de lei (sau 11,3%), la 6,854 de miliarde de lei, față de 7,7277 de miliarde de lei în perioada comparativă, în principal datorită scăderii puternice, în medie cu 47,9%, a costurilor privind energia electrică pentru acoperirea CPT pentru segmentul de distribuție, ca rezultat al implementarii MACEE, la care se adaugă impactul nefavorabil din majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pe segmentul de furnizare, în medie cu 20%.

Cheltuielile operaționale au fost reduse cu 3,3% comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, iar profitul net în primele nouă luni ale acestui an a înregistrat o reducere de 115,4 milioane de lei (21,6%), până la 418,3 milioane de lei, cauza principală fiind creșterea impactului negativ al rezultatului financiar, de la 103,3 milioane de lei în 2022, la 216,8 milioane de lei în 2023 (o creștere de 110%).

Creșterea semnificativă a costurilor cu dobânzile aferente anului 2023, față de anul 2022, reprezinta un efect direct al neîncasării în termenele stabilite de lege a sumelor de la Ministerul Energiei și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale, conform legislației aplicabile.

“Obținerea constantă a unor performanțe financiare favorabile, chiar și în contextul schimbărilor rapide din sectorul energetic, subliniază încă o dată capacitatea extraordinară de adaptare și viziunea strategică profundă a echipei noastre. Succesul Grupului Electrica este evidențiat prin creșterea EBITDA cu 13,5%, acesta fiind cel mai convingător semn al abilității noastre de a pune în practică strategii eficiente pentru sporirea rentabilității și optimizarea operațiunilor. Realizările consistente pe care le-am înregistrat începând cu anul 2022, și care continuă în 2023, sunt rezultatul unei adaptări constante, a unei gestionări prudente a riscurilor și a aplicării cu succes a strategiilor noastre de creștere, care se reflectă într-o evoluție pozitivă și durabilă pentru Grupul Electrica.

Înainte de sfârșitul acestui an, vom prezenta noua strategie pe termen mediu și lung a Grupului, care va cuprinde aceeași doză ridicată de reziliență și flexibilitate, axându-se nu doar pe adaptarea domeniilor de activitate principale la mediul complex în care operăm, ci și pe exploatarea surselor regenerabile și pe principiile de sustenabilitate. Astfel, ne dorim să consolidăm poziția noastră de lider pe piață și să obținem rezultate care să corespundă așteptărilor investitorilor noștri”, a declarat Alexandru Chiriță (foto), director general electrica.

Analiza indicatorilor financiari la nivel consolidat

Principalele rezultate prezentate în continuare sunt extrase din situațiile financiare consolidate simplificate (interimare și finale), întocmite conform OMFP 2844/2016:

Creșterea EBITDA în primele nouă luni ale lui 2023 a fost generată, în principal, de performanța pe plan operațional a segmentului de distribuție, pe fondul creșterii veniturilor cu 27,4%, (sau 673,9 milioane de lei) la 3,1356 de miliarde de lei, de la 2,4616 de miliarde de lei înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, ca rezultat al următorilor factori:

• impact favorabil de aproximativ 348,7 milioane de lei, din majorarea tarifelor de distribuție, în medie cu 20%, comparativ cu primele nouă luni din 2022, efect pozitiv redus de scăderea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 6,2%;
• impact favorabil din evoluția veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 – veniturile din segmentul de distribuție de energie sunt influențate de recunoașterea investițiilor în rețeaua de distribuție în legătură cu acordurile de concesiune, aceste venituri fiind în creștere în primele nouă luni din 2023 cu 325,5 milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ca urmare a ordinului ANRE 27/2023, începând cu T2 2023, tarifele de distribuție sunt mai mari cu aproximativ 20% (26,1% în zona Muntenia Nord; 21,5% în zona Transilvania Nord și 10,9% în zona Transilvania Sud), comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, astfel că, implicit, veniturile din distribuția de energie electrică sunt mai mari, cu impact favorabil în performanța operațională pe acest segment. Tarifele aplicabile începand cu 1 aprilie 2023 nu se mai modifică până la 31 decembrie 2023.
De asemenea, la începutul actualei perioade de reglementare (PR4), ANRE a efectuat o corecție negativă totală de închidere a PR3, în valoare de -855 de milioane de lei (termeni nominali), respectiv -665 de milioane de lei (termeni 2018), din care -341 de milioane de lei (termeni 2018) pentru contoarele recunoscute ca investiții în PR2 (2008-2013). Corecția de contoare a fost contestată în instanță de filiala de distribuție din Grupul Electrica, deoarece, în 2013, ANRE a recunoscut contoarele în BAR (Baza Activelor Reglementate) în baza principiului nediscriminării tuturor operatorilor de distribuție, deși nu erau înregistrate ca mijloace fixe. Corecția negativă totală aferentă PR3 a diminuat rentabilitatea reglementată pentru PR4, valoarea în anul 2023 fiind de -93 milioane de lei (termeni nominali).

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au scazut cu 608,8 milioane de lei (sau 10,2%), la 5,3438 de miliarde de lei, de la 5,9526 de miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, această variație fiind generată, în principal, de efectul net al creșterii cu 5% a prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul și al reducerii cu 10% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul.

La 30 septembrie 2023, subvențiile de încasat de pe segmentul de furnizare sunt în valoare aproximativă de 2,2641 de miliarde de lei (din care 2,2543 de miliarde de lei de la Ministerul Energiei), înregistrând o creștere cu 983,3 milioane de lei (de la 1,2808 miliarde de lei la 31 decembrie 2022). Din totalul de 2,2543 de miliarde de lei, suma de 1,1986 de miliarde de lei reprezintă cereri neîncasate și depuse la autoritățile statului până la data prezentului comunicat.

De menționat pentru evoluția din punct de vedere al performanței financiare 2023 vs 2022, este faptul că, în perioada primelor nouă luni ale acestui an, CPT capitalizat a fost de aproximativ 66 de milioane de lei față de perioada similară din 2022, când s-a înregistrat o valoare de 780 de milioane de lei, Grupul reușind să reducă costurile adiționale privind achiziția de energie electrică pentru CPT pe segmentul de distribuție. Astfel, eliminând CPT capitalizat din profitul operațional, constatăm o îmbunățățire a acestuia de la 99 de milioane de lei în 2022, la 367 de milioane de lei în 2023, ceea ce are un impact favorabil în performanța Grupului, fapt ce se observă în veniturile operaționale (curente), cât și ulterior, în incasările acestora.

Performanța operațională a fost susținută, pe lângă scăderea costurilor cu CPT, și de reducerea altor costuri operaționale, cât și de obținerea unor venituri mai mari din energia reactivă. De menționat este și faptul că activele intangibile constituite împreună cu veniturile din capitalizarea costurilor cu CPT sunt nemonetare. Aceste venituri se recuperează din punct de vedere monetar (prin facturări și, ulterior, încasări), în prezent și în perioadele următoare, primul an fiind 2023, începând cu 01 aprilie 2023.
Performanța financiară remarcabilă a Grupului Electrica, în contextul dinamic al sectorului energetic, este o dovadă a viziunii strategice și a rezilienței operaționale, realizată prin gestionarea eficientă a riscurilor, optimizarea operațiunilor și îmbrățișarea inovației. Grupul va continua procesul de adaptare a activităților și a strategiei la condițiile pieței, bazându-se pe o creștere sustenabilă a companiilor din Grup, astfel încât să se poată asigura stabilitatea financiară și eficiența tuturor liniilor de business din portofoliu. Astfel, evoluția pozitivă a performanței financiare evidențiată prin creșterea semnificativă a rezultatului net, reflectă abilitatea companiei de a se adapta la mediul economic dinamic și de a implementa strate pentru creșterea profitabilității și eficienței operaționale

Te-ar mai putea interesa și
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiecte de lege iniţiate de PNL şi aflate în procedură parlamentară sunt preluate de PSD în viitorul program de guvernare,......
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Conceptul de spitale inteligente în România - "Smart hospital" - va putea fi implementat de anul viitor, când va începe ...
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane de lei
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane ...
Compania de distribuţie Delgaz Grid a demarat, marţi, lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud, un ...
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
În contextul creșterii comerțului online și a nevoii de livrări rapide, vehiculele comerciale devin piloni esențiali ...